Barnier
Hlavný vyjednávač Únie pre brexit Michel Barnier. HOTO: © European Union-EP.

Európsky parlament vyzval Spojené kráľovstvo na prekonanie patovej situácie

Poslanci sa v rozprave o brexite opätovne prihlásili k záväzku ochrániť mier, stabilitu a integritu vnútorného trhu.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v rozprave o stave brexitu opätovne potvrdil, že dohoda o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie, na ktorej sa dohodli obe strany, je najlepšou a jedinou možnou dohodou.

Väčšina poslancov, ktorí sa v rozprave ujali slova, zdôraznila, že EÚ musí pokračovať v prípravách na scenár vystúpenia Spojeného kráľovstva z Únie bez dohody. Takzvaná írska poistka je podľa zákonodarcov nevyhnutná, aby sa zabránilo obnoveniu tvrdej hranice medzi Severným Írskom a Írskou republikou, aby sa zaistil mier a stabilita v regióne, a aby sa zachovala integrita jednotného trhu.

Plénum podporil aj hlavný vyjednávač Únie pre brexit Michel Barnier, podľa ktorého nejde o dogmatické stanovisko, ale o realistické riešenie problému zapríčineného rozhodnutím Spojeného kráľovstva opustiť EÚ. Podľa poslancov si prekonanie súčasnej patovej situácie vyžaduje širokú pozitívnu väčšinu v britskom parlamente. Zákonodarcovia tiež zdôraznili, že v prípade záujmu zo strany Spojeného kráľovstva je EÚ otvorená možnosti dohody na užších a hlbších vzájomných vzťahoch po brexite.

Viac..  SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices