ludia
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

V 18 krajinách EÚ začínajú platiť nové pravidlá pre medzinárodné páry

Začínajú platiť nariadenia EÚ, ktoré objasňujú pravidlá pre majetkové režimy medzinárodných manželských párov alebo registrovaných partnerstiev.

Nové nariadenia stanovujú jasné pravidlá v prípadoch rozvodu alebo rozchodu a znamenajú koniec paralelných a niekedy aj protichodných konaní v rôznych členských štátoch, napríklad vo veci majetku alebo bankových účtov. Stručne povedané, prinesú väčšiu právnu jasnosť pre medzinárodné páry.

Prvý podpredseda Komisie Timmermans uviedol: „To, že tieto nariadenia začínajú platiť, je dobrou správou pre stále väčší počet medzinárodných párov v Európe. Tisícom európskych párov tak poskytneme istotu, pokiaľ ide o ich majetok v prípade rozvodu alebo úmrtia jedného z nich. Som presvedčený, že tieto nariadenia pomôžu mnohým európskym párom v takýchto ťažkých obdobiach.“

Věra Jourová , komisárka EÚ pre spravodlivosť, v tejto súvislosti dodala: „Vďaka týmto novým pravidlám bude rozdelenie spoločného majetku jednoduchšie a lacnejšie, čo prinesie istú úľavu ľuďom v zložitých situáciách. Viac ako 16 miliónov medzinárodných párov sa bude môcť opierať o jasné postupy v prípade rozvodu alebo úmrtia partnera. Tieto páry tak ušetria približne 350 miliónov eur ročne na právne služby a súdne poplatky. Vyzývam aj zvyšné členské štáty, aby sa k tejto posilnenej spolupráci pripojili pre dobro všetkých medzinárodných párov v EÚ.“

Keďže nedošlo k jednomyseľnej dohode všetkých členských štátov, nové pravidlá budú platiť v týchto 18 členských štátoch: Belgicko, Bulharsko, Cyprus, Česká republika, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Chorvátsko, Luxembursko, Malta, Nemecko, Portugalsko, Rakúsko, Slovinsko, Španielsko, Švédsko a Taliansko.

Vďaka novým nariadeniam sa:

  • objasní, ktorý vnútroštátny súd má právomoc pomôcť párom spravovať ich majetok alebo ho medzi nich rozdeliť v prípade rozvodu, rozchodu alebo smrti,
  • objasní, ktoré vnútroštátne právo platí v prípade, keď by sa mohli potenciálne uplatniť predpisy viacerých krajín,
  • uľahčí uznanie a výkon rozsudku vydaného v jednom členskom štáte o majetkových veciach v inom členskom štáte.

18 členských štátov, ktoré sa na posilnenej spolupráci zúčastňujú, predstavuje 70 % obyvateľstva EÚ a reprezentuje väčšinu medzinárodných párov žijúcich v Európskej únii. Tieto členské štáty prijali nariadenia v júni 2016 na základe posilnenej spolupráce. Zvyšné členské štáty sa k obom nariadeniam môžu kedykoľvek pripojiť.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Nezúčastnené členské štáty budú naďalej uplatňovať svoje vnútroštátne právo (a aj svoje normy medzinárodného práva súkromného), pokiaľ ide o cezhraničné situácie týkajúce sa majetkových režimov manželov a majetkových dôsledkov registrovaných partnerstiev.

Súvislosti

Posilnená spolupráca umožňuje skupine aspoň deviatich členských štátov prijať opatrenia, na ktorých sa všetkých 28 členských štátov nedokázalo dohodnúť. Ostatné krajiny EÚ majú právo sa k posilnenej spolupráci pripojiť, keď si to budú želať (článok 331 ZFEÚ).

Komisia prijala 16. marca 2011 dva návrhy nariadení o majetkových režimoch medzinárodných párov: jeden sa týkal zosobášených párov a druhý registrovaných partnerstiev. Ich cieľom bolo doplniť rámec nástrojov EÚ pre súdnu spoluprácu v oblasti rodinného práva. Návrhy museli byť prijaté v Rade jednomyseľne. V decembri 2015 Rada dospela k záveru, že nie je možné dosiahnuť jednomyseľný súhlas 28 členských štátov.

17 členských štátov požiadalo Komisiu o zriadenie posilnenej spolupráce medzi nimi vo veci majetkových režimov medzinárodných párov, ktorá by zahŕňala manželstvá aj registrované partnerstvá. Cyprus sa k tejto posilnenej spolupráci pripojil v neskoršej fáze. V marci 2016 Komisia opätovne predložila dva návrhy, v ktorých zohľadnila politickú dohodu dosiahnutú v Rade. 24. júna 2016 Rada obe nariadenia prijala.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices