zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 4. týždňa 2019

BRITSKÝ PARLAMENT PREROKÚVA „PLÁN B“ DOHODY O BREXITE

EUROZÓNA: V menovom bloku sa index ZEW hodnotiaci očakávania do budúcnosti v januári udržal na decembrovej hodnote zhruba 21 bodov. Spotrebiteľská dôvera v eurozóne za január dosiahla -7,9 bodu, čo je zlepšenie oproti úrovni -8,3 bodu, ktorou ukončila uplynulý rok. Trhy však boli o niečo optimistickejšie a očakávali, že dôvera sa zvýši na -6,5 bodu.

„Nepriaznivý vývoj PMI indexu v nemeckom priemysle sa podpísal aj pod zhoršenie indexu za celú eurozónu. PMI v priemysle menového bloku totiž klesol z 51,4 bodu na januárových 50,5 bodu a nachádza sa tak už v blízkosti 50 bodovej hranice oddeľujúcej expanziu od recesie. Nedarilo sa ani sektoru služieb, kde PMI index klesol z decembrových 51,2 bodu na januárovú úroveň 50,8 bodu. V dôsledku horšieho vývoja indexu v sektore priemyslu aj služieb sa znížil aj kompozitný PMI index v eurozóne z 51,1 bodu na 50,7 bodu,“ uviedol analytický tí Poštovej banky.

NEMECKO: Nemecká inflácia PPI, teda rast cien priemyselných výrobcov medziročne vzrástla v decembri o 2,7 %, no je to výrazné spomalenie tempa rastu v porovnaní s novembrom, kedy ceny v priemysle rástli o 3,3 %. Trhy očakávali miernejšiu dynamiku rastu cien [o 2,9 %], no tá reálna bola ešte slabšia. Medzimesačne ceny nemeckých priemyselníkov dokonca poklesli o -0,4 %.

Prieskum ZEW v nemeckej ekonomike, vyjadrujúci súčasnú situáciu, dopadol v januári viac než zle. Prudko sa totiž zosypal z decembrovej hodnoty 45,3 bodu na januárovú úroveň len 27,6 bodu. Investori očakávali pokles indexu, ale oveľa miernejší, na hodnotu 43 bodov. Naopak, index ZEW vyjadrujúci očakávania do budúcnosti, sa v prvom tohtoročnom mesiaci vyvíjal lepšie ako v decembri a aj lepšie, ako trhy čakali. Jeho hodnota vzrástla z decembrových -17,5 bodu na januárových -15 bodov, pričom trhy očakávali zhoršenie ukazovateľa na úroveň -18,5 bodu. Prudký prepad indexu ZEW [hodnotiaceho súčasný vývoj] však trhmi príliš nezatriasol a euro jeho pokles takpovediac „zobralo na ľahkú váhu“. Situáciu čiastočne zachránil lepší vývoj ZEW indexu hodnotiaci očakávania do budúcnosti, a to nielen v Nemecku, ale aj v eurozóne.
Uplynulý týždeň boli zverejnené indexy PMI [indexy nákupných manažérov]. V Nemecku sa nedarilo priemyslu, tam index PMI klesol z decembrových 51,5 bodu na januárových 49,9 bodu a trhy očakávali stagnáciu na 51,5 bodu. PMI v nemeckom priemysle sa tak nachádza na 4-ročnom minime a dokonca sa nachádza pod hranicou 50 bodov, čo znamená, že firmy očakávajú spomaľovanie výroby. Negatívna nálada nemeckých priemyselníkov je výsledkom poklesu nových objednávok, hlavne v automobilovom priemysle. Na ten negatívne vplýva nižší dopyt z Európy aj Číny, pripravovaný brexit a taktiež nové „zelené“ pravidlá pri výrobe automobilov. Na rozdiel od výrobného PMI indexu v Nemecku, index v sektore služieb pozitívne prekvapil, keďže sa zvýšil o 1,3 bodu na 53,1 bodu, čo prekvapilo aj optimistických investorov.
Nemecký index IFO hodnotiaci podnikateľské prostredie v januári klesol o takmer -2 body na 99,1 bodu. Trhy očakávali pokles, avšak iba o -0,3 body. Negatívnejšie sa vyvíjal index vyjadrujúci očakávania do budúcna. Tu si index IFO odpísal až -3 body, pričom trhový konsenzus počítal len s miernym poklesom [o -0,2 body]. Index mapujúci súčasnú situáciu v Nemecku síce klesol o -0,6 bodu v januári, no trhy takéto zníženie aj očakávali.
VEĽKÁ BRITÁNIA: Britská premiérka, Theresa Mayová, po neúspešnom hlasovaní v parlamente o dohode o brexite, predstavila plán B. Ide tak o druhú alternatívu pôvodne schválenej dohody o brexite všetkými členskými štátmi. Hlavným sporným bodom, ktorý sa britskému parlamentu nepozdáva v dohode, je hranica medzi Írskom a Severným Írskom. Preto premiérka požiadala poslancov o ich postoje k tejto otázke, a to plánuje predložiť potom Bruselu.
Ostatné členské štáty Únie sa však už predtým vyjadrili, že o inej dohode, než akú schválili, sa už baviť nebudú. Premiérka Mayová ma jasno v tom, čo nechce, a to je odloženie brexitu a druhé referendum. Odloženie brexitu by podľa nej znamenalo, že Británia by v Únii zostala, no v hre by bol stále neriadený brexit len bez termínu. Pozitívnou správou pre libru je aj podpora labouristov pre dodatok, ktorý vylučuje odchod Británie z EÚ bez dohody. Ich strana však nevylučuje ani druhé referendum. Šéf opozičných labouristov Jeremy Corbyn komentoval premiérkin plán B ako ten istý, ktorý parlament odmietol minulý týždeň. Britský parlament tak bude v nasledujúcich dňoch diskutovať o tomto pláne B a hlasovanie prebehne 29. januára. Podľa predbežných informácií sa v britskom parlamente vytvára väčšina, ktorá odmieta vystúpenie z Únie bez dohody a je za odloženie tohto kroku.
USA: Za druhým brehom Atlantiku bol počas minulého týždňa zverejnený predaj existujúcich domov v poslednom mesiaci vlaňajška, ktorého výsledky ale trhy nepotešili. V závere minulého roka totiž došlo k medzimesačnému poklesu predaja až o -6,4 %, zatiaľ čo trhy očakávali len mierny pokles o -1,5 %. V novembri predaj existujúcich domov v USA dokonca v mesačnom porovnaní vzrástol o 2,1 %.
Správy z úvodu týždňa ohľadne obchodného sporu USA a Číny mali pozitívny podtón v nádeji, že dôjde k ústupkom. No vzápätí sa vyjadril Trumpov poradca Kudlow a podľa neho šéf Bieleho domu neustúpi od niektorých požiadaviek [transfer technológii a duševné vlastníctvo]. Tento týždeň by malo dôjsť k rokovaniu medzi Pekingom a Washingtonom, čo by mohlo vniesť viac svetla do tohto sporu.
Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices