rodina
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Tisícka Slovákov a Čechov žaluje Rakúsko. Dôvodom sú rodinné dávky

BRATISLAVA/VIEDEŇ / Asi tisícka Slovákov a Čechov, ktorí pracujú v Rakúsku a deti majú v zahraničí, napadla na súdoch takzvanú indexáciu rodinných dávok.

Podľa nových pravidiel sa od začiatku januára ich výška a miera zliav na dani odvíja od životných nákladov v krajine, v ktorej dieťa žije. Preto vedie s Rakúskom Európska komisia konanie, ktoré sa môže skončiť až pred unijným súdom.

Brusel dal Viedni dva mesiace na to, aby nové pravidlá ohľadom výmery rodinných dávok a daňových úľav občanov únie vysvetlila

Nespokojní Slováci

Denník Die Presse informuje o prípade slovenského ošetrovateľky Aleny Konečné, ktorá pracuje v Štajersku a je matkou 18-ročnej dcéry. Do práce do Rakúska dochádzajú vždy na dva týždne a nepretržite sa stará o jednu seniorku. Od januára dostáva v dôsledku indexácie zhruba o 72 eur menej ako predtým. Obrátila sa na rakúsky súd kvôli tomu, že Rakúsko podľa nej nedodržiava európske právo.

Podľa informácií Inštitútu pre rakúske a európske pracovné a sociálne právo pôsobiaceho na viedenskej ekonomickej univerzite rovnaký krok urobila asi tisícka Čechov a Slovákov, ktorí žijú v pohraničných oblastiach a pracujú v Rakúsku.

Zdvihnutý prst od EÚ

Európska komisia dala minulý týždeň Viedni dva mesiace na to, aby nové pravidlá ohľadom výmery rodinných dávok a daňových úľav občanov EÚ vysvetlila. Upozorňuje na to, že mnoho pracovníkov z iných krajín únie, ktorí v Rakúsku platia rovnaké odvody do systému sociálneho zabezpečenia a majú rovnaké daňové povinnosti ako miestne, obdržalo nižšie dávky len preto, že ich deti žijú v inej krajine. Podľa komisie ide o otázku spravodlivosti a rovnakého prístupu.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Podľa českej europoslankyne Martiny Dlabajové z hnutia ÁNO indexácie na spoločnom vnútornom trhu vytvára nové prekážky namiesto toho, aby sa členovia EÚ snažili odstraňovať tie existujúce.

„Nový zákon rozdeľuje Európu a oslabuje základné piliere EÚ, ku ktorým patrí voľný pohyb osôb,“ uviedla Dlabajová vo vyhlásení zaslanom ČTK. „Zákon je jasným príkladom snáh jednej krajiny obmedzovať práva pracovníkov z iného štátu EÚ. Negatívne to pocítia predovšetkým slušní zamestnanci, ktorí riadne prispievajú do systému sociálneho zabezpečenia rovnako ako miestni pracovníci,“ dodala.

Indexácia sa týka hlavne mnohých opatrovateliek zo zahraničia, ktoré si Rakúšania najímajú vzhľadom k tomu, že ich služby sú lacnejšie ako služby rakúskych ošetrovateliek.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices