maso
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Inšpektori Európskej komisie mieria do Poľska. Posvietia si na mäso

VARŠAVA / Do Poľska v pondelok priletia inšpektori Európskej komisie, aby sa na mieste zoznámili s prípadom, ktorý vyvolal škandál v celej Európe. Zaoberať sa budú nakazeným mäsom z chorých kráv, ktoré sa dostalo na trhy nielen v Poľsku, ale aj v iných krajinách. Hovädzie mäso sa dostalo aj na Slovensko či do Českej republiky.

Poľskí investigatívni novinári z televízie TVN 24 priniesli šokujúce zábery z bitúnku, kde zamestnanci obrezávali mäso z chorých kráv, aby vyzeralo zdravo. Bitúnok už zatvorili.

Poľské mäso z inkriminovaného bitúnku sa podľa informácií od poľských úradov dostalo do troch prevádzok na východnom Slovensku. Dve z nich sídlia v Bardejovskom okrese. Hygienici ale kontrolovali aj školskú jedáleň v Bidovciach pri Košiciach. Mäso tam roky dodával podnikateľ priamo z dediny. Nemal síce žiadnu prevádzku, ale údajne sa aj do jeho sortimentu, ktorý rozvážali v mraziarenskom aute, mohlo dostať mäso z pochybného bitúnku. Pozrite sa, ako to v nich vyzerá.

Mäso sa podľa informácii veterinárnej a potravinovej správy malo dostať aj do prevádzky, ktorá má, podľa živnostenského registra, sídlo v dedinke Gaboltov. Na adrese, ktorú má podnikateľ oficiálne uvedenú ako sídlo svojej firmy, sme ho nenašli. O jeho podnikaní vedia veľmi málo aj miestni ľudia. Oveľa viac ale zistili inšpektori po stredajšej kontrole. „Podnikal načierno, to je ďalší problém, robil to nelegálne,“ vyjadril sa Jozef Bíreš, riaditeľ zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Viac..  Ročné inflačné očakávania domácností v eurozóne v januári vzrástli

Do bardejovského mäsokombinátu bolo sporné mäso dovezené 14. januára s dodacím listom a s potvrdením od poľského veterinára, že je všetko v poriadku. „Prišlo s pečiatkou úradného veterinárneho lekára, takže  je to podvod, škandál,“ pokračoval Bíreš.

Matečná vyzýva na nákup slovenského mäsa

​Ministerstvo pôdohospodárstva, po škandále s mäsom z chorých kráv z Poľska, odporúča kuchárom v štátnych zariadeniach a v školách nakupovať miestne, viac kontrolované mäso cez takzvaný národný potravinový katalóg.

Ministerka agrorezortu Matečná si predvolala na koberec poľského veľvyslanca. Neskôr sa stretla aj s kolegyňou, ministerkou školstva. Ako už úrady informovali, zlé mäso sa totiž dostalo aj do školských jedální. Poľský veľvyslanec Krzysztof Strzalka rokoval s Gabrielou Matečnou asi pol hodinu, pričom jej odovzdal list od poľského ministra poľnohospodárstva. Poľská strana ma totiž záujem so Slovenskom celú situáciu riešiť. „Tiež na odbornej úrovni, aby sa stretli hlavní veterinári a hovorili o tom ako v takej situácii v budúcnosti reagovať,“ povedal veľvyslanec.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Titul Európsky strom roku získal buk menom „Srdce záhrady“

Strom nazývaný „Srdce záhrady“, v juhozápadnej oblasti Poľska, získal titul Európsky strom roka 2024. Buk, …

Consent choices