europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Slovensko si v sobotu 25. mája zvolí 14 zástupcov do Európskeho parlamentu

Na Slovensku si budeme v sobotu, 25. mája 2019, v dôsledku vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie voliť 14 europoslancov. Pre Slovensko to budú už štvrté eurovoľby od nášho vstupu do EÚ (v rokoch 2004, 2009 a 2014). V priamych voľbách, ktoré sa budú v Únii konať v dňoch 23. – 26. mája, si občania v 27 členských krajinách zvolia 705 nových europoslancov (v prípade Brexitu).

Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku pred eurovoľbami zorganizuje takmer 20 väčších podujatí po celom Slovensku a ďalších zhruba 50 spolu s rôznymi organizáciami, univerzitami či záujmovými skupinami. „Záleží nám na tom, aby ľudia na eurovoľby nezabudli a zúčastnili sa na nich. Naše podujatia budú príležitosťou diskutovať o tom, akú Európu po májových voľbách do EP chceme,“ povedal riaditeľ Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Robert Hajšel.

Iniciatíva „Tentoraz idem voliť“

V súvislosti s nadchádzajúcimi európskymi voľbami rozbehol EP iniciatívu pod názvom „Tentoraz idem voliť“ prostredníctvom svojich kancelárií v členských krajinách Únie. Ide o angažovanú formu spolupráce s každým Európanom, ktorému záleží na budúcnosti Únie. K iniciatíve sa v EÚ pripojilo vyše 150.000 ľudí, vrátane 6,5-tisíc Slovákov, a ich záujem rastie.

Nové webové stránky a unikátna aplikácia

Príspevkom EP k vyššiemu povedomiu a informovanosti občanov o eurovoľbách sú aj dve webové stránky a aplikácia. Stránka „Čo pre mňa robí Európa“ na konkrétnych príkladoch ukazuje ako EÚ zlepšila život občanov v ich bezprostrednom okolí či regióne. EP tiež predstavil internetovú stránku „Európske voľby“, kde ľudia nájdu všetky informácie o eurovoľbách na jednom mieste. Prostredníctvom novej aplikácie „Európa na dlani“ sa občania ľahko a rýchlo dozvedia, čo pre nás robí EÚ v rôznych oblastiach. Poskytuje aj prehľad o plánovaných podujatiach či iniciatívach, zaujímavé videá, podcasty či prezentácie.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Čísla a fakty o eurovoľbách

  • Očakávané volebné dni: Prví odvolia Holanďania (23. mája), po nich Íri (24. mája) a Česi (24. a 25. mája). Slováci pôjdu k volebným urnám tradične v sobotu (25. mája) spolu s Lotyšmi a Malťanmi. Občania zvyšných 21 členských krajín EÚ si svojich zástupcov do EP budú voliť v nedeľu, 26. mája.
  • V piatich krajinách EÚ sú voľby povinné – Belgicko, Bulharsko, Cyprus, Grécko a Luxembursko.
  • Počet poslancov nového EP, ktorý vzíde z tohtoročných májových volieb, sa v prípade Brexitu zníži zo 751 na 705.
  • Najviac zástupcov v EP bude mať Nemecko (96), po ňom Francúzsko (79) a Taliansko (76). Naopak najmenej  (po 6 mandátov) bude mať Malta, Luxembursko a Cyprus.
  • Občania štyroch krajín, vrátane Slovenska, nemôžu voliť svojich zástupcov zo zahraničia (Českej republiky, Írska a Malty).

Čo je Európsky parlament

Poslanci Európskeho parlamentu sú volení každých päť rokov. Európsky parlament je jediným priamo voleným medzinárodným zhromaždením na svete a jeho úlohou je zastupovať záujmy občanov EÚ na európskej úrovni. Volí predsedu Európskej komisie, vymenúva jej členov (ako kolégium) a dohliada na ich činnosť. Prijíma rozpočet v našom mene a zákony, ktoré nás chránia. Zastupuje nás v zahraničí a zaoberá sa našimi petíciami. Debaty poslancov tvoria politickú a sociálnu agendu a podporujú hodnoty Zmluvy o Európskej únii.

O dac

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices