brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Ministerstvá sa pripravujú na tvrdý brexit. Opozícia tvrdí, že vláda zaspala

BRATISLAVA / Do polovice februára majú všetky slovenské ministerstvá predložiť konkrétne opatrenia pre prípad tvrdého brexitu. Teda, že by Británia odišla z Európskej únie bez dohody, s negatívnymi dôsledkami. Premiér Pellegrini opakuje, že Slovensko je pripravené na všetky možnosti. Podľa opozície sa ale vláda zobudila veľmi neskoro.

Akúsi predprípravu už istý čas robí koordinačná skupina pre brexit zložená zo štátnych tajomníkov všetkých ministerstiev. „Táto komisia sa stretla už viac ako 10-krát a prechádzala všetkými oblasťami, ktoré môžu byť dotknuté brexitom,“ povedal premiér Peter Pellegrini. Na podklady komisie nadväzuje vláda, ktorá koncom januára schválila prípravu konkrétnych opatrení. Na ťahu sú teraz ministerstvá a následne má ísť balík brexitových zákonov na urýchlené schválenie do parlamentu.

„Nebude to dráma, nebude panika, naozaj netreba byť na poplach, ale zároveň by sme si klamali, keby sme hovorili, že všetko zostane tak, ako je,“ uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Veľa roboty má ministerstvo práce. Tvrdý brexit by totiž mal dopady aj na procesy vyplácania rôznych dávok pre desaťtisíce Slovákov pracujúcich či študujúcich v Spojenom kráľovstve. „Poskytujeme ucelenú informáciu pre občanov, ktorí pracujú na Britských ostrovoch. Zriadili sme stránku, ktorá nerieši len problematiku rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny, ale komunikovali sme aj so školákmi a ďalšími rezortami,“ uviedol minister práce Ján Richter.

Viac..  Krajná pravica v Európe rastie. V eurovoľbách nám hrozí ďalšie prvenstvo

Opozícia ale vládu kritizuje, že zareagovala veľmi neskoro. V iných krajinách vraj už dávno podrobne informujú nielen občanov, ale aj firmy o všetkých možných dopadoch odchodu Británie. „U nás sa vláda zobudila 60 dní pred možnosťou tvrdého brexitu, a môžeme teda len dúfať, že brexit nenastane, lebo inak by nás naozaj mohol zastihnúť so stiahnutými nohavicami,“ povedal poslanec Miroslav Beblavý.

Je jasné, že brexit bude mať dopady aj na obchod, ktorého objemy rozhodne nie sú malé. Do Spojeného kráľovstva teraz vyvážame za zhruba štyri miliardy 800 miliónov eur a odtiaľ dovážame tovar za zhruba miliardu 300 miliónov. „Týmto sa mala vláda zaoberať pred rokom, je to veľký komplex opatrení a súvislostí, ktoré sa nedá stihnúť teraz, to je ako chytať koňa za chvost – už nič nechytíte,“uviedol predseda výboru pre regionálny rozvoj Boris Kollár.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices