Jose Angel GURRIA
Generálny tajomník OECD José Ángel Gurría. PHOTO: © European Union-EP.

Šéf OECD varoval Slovensko: Treba sa viac venovať vzdelávaniu a pracovnej sile

BRATISLAVA / Dôchodkový systém máte super a nechajte ho na pokoji. Pozor, ak sa nebudete venovať vzdelávaniu a nezmeníte zloženie svojej pracovnej sily, hrozí vám veľký problém, čo by bola škoda lebo vám super šliape ekonomika. S takýmito slovami prišiel na slovensko šéf organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj, ktorý sa tu stretol s premiérom Pellegrinim.

OECD nám vo svojej predpovedi odhaduje dokonca lepší rast na tento rok ako ministerstvo financií, ktoré zverejnilo svoje čísla v pondelok. Peter Kažimír má však aktuálnejšie čísla. V každom prípade aj Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj nás varuje pred spomalením ekonomiky. Na druhej strane sme na tom ešte stále dobre. „Lepšie sa padá zo 4 ako z 1.5 % rastu. Rast cez tri percentá je stále rekordérsky a mnohé krajiny ho nezažili roky,“ vyjadril sa minister financií Kažimír. To by bolo z krátkodobého hľadiska. Z dlhodobého sme na tom ale zle a tiká nám tu časovaná bomba. Máme veľa nízko kvalifikovaných pracovníkov a sme najviac ohrození robotizáciou. 

„Ak chce Slovensko naďalej napredovať, je nevyhnutné, aby sa posunulo smerom k sofistikovanejšej a inovatívnejšej produkcii. To si ale vyžaduje investície do vedomostí a zručností,“  vyjadril sa generálny tajomník OECD José Ángel Gurría. Napriek tomu, že sa na Slovensku sľubuje zohľadnenie situácie, realita je iná. „Slovensko naozaj musí urobiť zásadné reformy najmä v oblasti vzdelávania a musí investovať do vedy a výskumu,“ upozornil aj Peter Mihók, predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory. Sociálnodemokratická vláda je tu však už de facto skoro dvanásť rokov a toto nie je žiadna novinka.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Šéf OECD nás okrem toho ešte vystríhal, aby sme nemenili dôchodkový systém, ktorý máme jeden z najlepších. Do ústavy sa nedávajú žiadne čísla, lebo sa potom nedajú meniť. Potrebujete veľkú väčšinu na zmenu ústavy a potom sa dostávate do zložitej situácie,“ vyjadril sa Gurría.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices