Photo: unsplash

Aké máme šance na prežitie v lavíne? Rozhodujúcich je prvých 15 minút!

Ľudí, ktorým sa podarilo prežiť, nie je mnoho, majú však jedno spoločné – mali obrovské šťastie v nešťastí. Lavíny sú pravdepodobne najväčším objektívnym rizikom na horách v tomto ročnom období. Pri dnešnom stupni vedeckého poznania možno relatívne dobre a presne predpovedať ich výskyt.

Aby sa snehová doska mohla odtrhnúť a lavína sa rútila vplyvom zemskej príťažlivosti nadol, musí sa najprv celkom naspodku vytvoriť slabá nestála vrstva. Kryštáliky, ktoré vzniknú v určitých teplotných podmienkach sa môžu narušiť, keď ponad ne prejde lyžiar. Zlom má však šancu veľmi rýchlo sa rozšíriť a priviesť snehové polia do pohybu. Môže ísť o nebezpečnú situáciu aj na relatívne malých plochách. Najskôr sa dá do pohybu malá lavína – tá postupne naberá ďalšie vrstvy snehu a do údolia sa valí niekoľko desiatok tisíc ton ničivej masy.

Na túru sa nevydávajte sami

Samozrejmosťou je oznámiť trasu a časový harmonogram. Pred pobytom sa treba informovať o aktuálnom stupni lavínového nebezpečenstva, držať sa vyznačených trás a počas túry sledovať stav snehu a vývoj počasia. Lyžiari by sa mali držať vyznačených zjazdoviek a neexperimentovať. V prípade pochybností treba kontaktovať strediská horskej záchrannej služby – ich tímy poznajú najlepšie miestny terén a vedia odhadnúť stupeň nebezpečenstva.

Poznajte riziko a dodržiavajte zásady

Medzinárodná lavínová stupnica má 5 stupňov: 1. stupeň a 2. stupeň predstavujú všeobecne dobré a priaznivé podmienky na túry, 3. stupeň si vyžaduje veľkú opatrnosť a znalosť lavínovej problematiky, 4. stupeň avizuje výrazne obmedzené možnosti a 5. stupeň znamená prísny zákaz pobytu.

Photo: archív

Riziko lavíny ja ťažké vopred odhadnúť, v každom prípade treba rešpektovať aktuálne informácie odborníkov a poznať niektoré osvedčené zásady: Nový sneh a vietor predstavujú lavínové nebezpečenstvo. Silné a rýchle oteplenie znamená zvýšené nebezpečenstvo. Čím strmší a tienistejší je svah, tým je rizikovejší.

Čo robiť, ak sa ocitnete v lavíne

V prípade nebezpečenstva sa treba pokúsiť o únik k najbližšiemu skalnému rebru, dostať sa zo žľabu alebo ústia. Dôležité je snažiť sa utiecť z dosahu masy rútiaceho snehu čo najviac na okraj. Ak človeka zasiahne, treba sa pokúsiť zostať na povrchu pohybujúcej sa lavíny, akoby v nej plávať a pohybovať sa kolmo na smer dráhy. V rizikových terénoch treba mať so sebou protilavínový výstroj, dnes už bežne dostupný nafukovací airbag a LVS lokalizátor. V prípade potreby privolania pomoci dokáže výrazne zvýšiť šance na záchranu.

Photo: unsplash

Rozhodujúcich je prvých 15 minút!

Podľa aktuálnych štatistických výskumov má lavínou zasypaný človek po 15 minútach 93% šancu na prežitie, po 30 minútach 40%, po 45 minútach 26% a po 90 minútach zostáva minimálna nádej, že ho nájdu záchranári živého. Priemerná hĺbka zasypaných obetí je pritom iba jeden meter pod povrchom lavíny.

Učte sa orientovať na svahu

Najúspešnejší pri záchrane sú športovci priamo na svahu, ak dokážu rýchlo zasiahnuť. Záchranný vrtuľník už obvykle prilieta neskoro. Dve tretiny obetí lavín zomierajú na udusenie, tretina zamrzne alebo podľahne fyzickým zraneniam, zlomeninám a pomliaždeninám. Napriek programom, ktoré spracúvajú veľké množstvo údajov, sú skúsenosti človeka nenahraditeľné, pretože počítač nedokáže komplexne vyhodnotiť všetky súvislosti v konkrétnom teréne.

O Marta Turisová

Vyštudovala žurnalistiku na FF UK v Bratislave. Skutočnou školou života bola pre ňu pätnásťročná práca v bratislavskom Večerníku, kde začínala ako elévka a skončila ako šéfredaktorka. Pracovala ako šéfredaktorka mesačníka a dvojtýždenníka Rodina vo vydavateľstve Ringier. K čaru poznávania destinácií sa dostala v CK Satur a Ruefa. Počas svojej bohatej novinárskej praxe precestovala svet a objavovala mnohé destinácie – Ameriku, Južnú Afriku, Malajziu, Thajsko, krásy európskych metropol a pozoruhodnosti európskych krajín. Vášeň pre poznávanie spája s vášňou pre umenie, a za touto kombináciou neváha cestovať za hranice Bratislavy. Nezabudnuteľným zážitkom bol muzikál Fantóm opery v New Yorku na Broadwayi a nedávno ju nadchol aj Mefisto v pražskom rovnomennom divadle Broadway. PhDr. Marta Turisová.

Odporúčame pozrieť

Minister Balík: Pre Slovensko sme z eurofondov zachránili 700 miliónov eur

Podarilo sa skoro nemožné. Vďaka systémovým opatreniam úradníckej vlády sa čerpanie eurofondov výrazne zdynamizovalo a podarilo …

Consent choices