europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Kľúčoví europoslanci budú povinní informovať o svojich stretnutiach s lobistami

Poslanci, ktorí zohrávajú kľúčovú úlohu pri vytváraní novej legislatívy, budú povinní verejne informovať o tom, s kým počas tohoto procesu prišli do kontaktu. 

Vyplýva to z novely rokovacieho poriadku Európskeho parlamentu, ktoré plénum schválilo 31. januára.

Poslanci, ktorí pracujú na novej legislatíve, sa počas jej prijímania stretávajú so zástupcami organizácií, ktoré by na nej mohli získať alebo stratiť. Nové pravidlá by mali do tohto procesu vniesť viac transparentnosti.

Parlament rozhodol, že poslanci, ktorí boli poverení úlohou spravodajcu, tieňového spravodajcu alebo šéfa výboru, budú povinní zverejniť na webovej stránke parlamentu všetky plánované schôdze so zástupcami záujmových skupín. Ostatní poslanci sú podporovaní v tom, aby urobili to isté.

„Tieto nové pravidlá napomôžu tomu, aby bol parlament otvorenejší, transparentnejší a zodpovednejší voči občanom,“ popisuje ich význam navrhovateľ Richard Corbett (S&D, UK).

Poslanci kľúčoví pri prijímaní legislatívy
  • Spravodajca je poslanec, ktorý pripravuje stanovisko parlamentu ku konkrétnemu legislatívnemu návrhu. Neprezentuje tu len svoj uhol pohľadu, ale snaží sa získať dostatočnú politickú podporu naprieč celým zborom poslancov.
  • Tieňoví spravodajcovia dohliadajú na prípravu tohto stanoviska v mene svojich politických skupín. Navrhujú pozmeňovacie a doplňovacie návrhy a spoločne sa snažia o kompromis, aby konečný text nakoniec prešiel hlasovaním vo výbore i na pléne.
  • Spravodajcovia a predsedovia výborov sa okrem toho zúčastňujú trojstranných rokovaní s Európskou komisiou a Radou ministrov, kde sa rozhoduje o konečnej podobe samotnej legislatívy.

Viac transparentnosti na úrovni EÚ

Viac..  Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Parlament už s komisiou a radou rokoval aj o posilnení Registra transparentnosti. Ide o verejný zoznam lobistov, ktorí majú prístup do európskych inštitúcií. Rokovania v mene parlamentu vedú predsedníčka ústavného výboru Danuta Hübner (EPP, PL) a podpredsedníčka EP Sylvie Guillaume (S&D, FR). Obe dúfajú, že po hlasovaní v parlamente sa trojstranné rozhovory o registri transparentnosti znovu obnovia, keďže sa posledné mesiace sa dosť spomalili.

„Dobré správy! Parlamentná väčšina podporila opatrenia na zlepšenia transparentnosti legislatívneho procesu. Teraz sa musia začať vyjednávania o Registri transparentnosti. Čas uteká,“ napísala v tejto súvislosti na svojom Twitteri Sylvie Guillaume.

„Teraz je na ťahu komisia. Prácu na Registri transparentnosti musíme dokončiť ešte počas tohoto volebného obdobia,“dodáva Danuta Hübner.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices