maso
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Mäso z Poľska nebolo z chorých kráv, tvrdia poľské úrady. Slovensko to ale potvrdiť nemôže

BRATISLAVA / Testy nepreukázali žiadnu nákazu ani nebezpečenstvo, tvrdia poľské úrady. Mäso stiahli len z preventívnych dôvodov. Pre kauzu s rizikovým hovädzím mäsom z údajne chorého dobytka zabíjaného ilegálne na poľskom bitúnku, zasadal aj náš parlamentný výbor.

Podľa aktuálnych informácií nevyhovujúce hovädzie mäso z Poľska bolo rozvezené do 14 európskych krajín. Na Slovensko sa dostalo 580 kg a až 90% z neho skončili vo verejných stravovacích zariadeniach – aj v školských jedálňach. „Robíme laboratórne dosledovanie, robíme aj DNA testy, že či naozaj išlo o hovädzie mäso, pretože často sa stáva, že z Poľska sa k nám nosí aj konské mäso,“ vyjadrila sa ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

„Tie opatrenia, ktoré sa už dnes realizujú sú intenzívne, ale treba sa naozaj pýtať či sú dostatočné, či nemohli byť urobené nejaké razantnejšie kroky. Nedostala som tú odpoveď, že prečo nebol zastavený, obmedzený dovoz hovädzieho mäsa do doby vyšetrenia,“uviedla poslankyňa NR SR za SaS Anna Zemanová.

Poľský minister poľnohospodárstva ale pred niekoľkými hodinami vydal vyhlásenie, že kravy, z ktorých pochádzalo rizikové mäso neboli choré. Podľa našich úradov toto do ukončenia vyšetrovania nie je možné ani poprieť ani potvrdiť. Na zasadnutí parlamentného výboru pre poľnohospodárstvo a životné prostredie  odznelo, že stále sa vyhodnocuje 47 odobratých vzoriek z konkrétneho hovädzieho mäsa z inkriminovaného poľského bitúnku.  Veterinári tiež pozastavili dovoz ďalšieho hovädzieho mäsa z troch bitúnkov z Poľska. „Boli tam senzorické zmeny, zmena farby, zápachu, konzistencie, čiže to bolo staré mäso, pokazené,“ poznamenal Jozef Bíreš zo ŠVPS.

Viac..  Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Beňová: Právo na opravu má obmedziť často neodôvodnené zdražovanie výrobkov

Začalo sa posledné plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu pred júnovými voľbami. Na jeho úvod sa  poslanci …

Consent choices