restauracia
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Poľské mäso predávali v luxusných reštauráciách ako argentínske hovädzie

PRAHA / Mäso z poľských bitúnkov, ktoré figurujú v škandále so zabitím chorých kráv, odoberali aj pražské luxusné reštaurácie, ktoré ho vydávali za argentínske hovädzie. Na rokovaní snemovne poľnohospodárskeho výboru to v stredu uviedol minister poľnohospodárstva Miroslav Toman. Mimoriadne opatrenia v podobe zákazu dovozu mäsa z Poľska zatiaľ nechystá. Tie by štát prijal vo chvíli, keď by sa v mäse našli zvyšky liečiv.

„Chcem vás ubezpečiť, že to nešlo do žiadnych low-costových reštaurácií, boli to luxusné reštaurácie, špeciálne v Prahe. Brali to reštaurácie, ktoré potom vydávajú poľské mäso za argentínske, aby mohli predávať za 1 000 korún porciu,“ povedal poslancom podľa portálu novinky.cz minister Toman.

Toman nechcel konkrétne podniky uvádzať, sú však podľa neho nazývané ázijsky. „A tým nemyslím čínske reštaurácie,“ dodal.

Veterinári v poľskom hovädzom mäse z problematických bitúnkov, ktoré bolo privezené do Prahy, nezistili zvyšky liečiv. Mäso bolo aj vzhľadovo v poriadku. Zatiaľ však nie sú hotové testy na salmonelu, oznámil v utorok Petr Majer zo Štátnej veterinárnej správy (SVS). Asi tak bolo v poriadku aj 56 kilogramov mäsa, ktoré odobrali práve pražskej reštaurácii, lebo išlo o rovnakú zásielku.

Zatiaľ veterinári od 28. januára do pondelka odobrali skoro 80 vzoriek zásielok poľského hovädzieho. Vyšetrili zatiaľ tretinu, všetky vzorky boli v poriadku.

Viac..  Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Zo zhruba 300 kilogramov hovädzieho mäsa z problematických poľských bitúnkov, ktoré sa dostalo do ČR, sa 137 kilogramov predalo spotrebiteľom alebo reštauráciám. Na poľských bitúnkoch sa údajne porážali aj choré kravy. Toman v piatok vyhlásil, že neverí poľskému systému veterinárnej kontroly, pretože sa informácie od neho postupne menili. Občanov vyzval, aby sa poľskému hovädziemu vyhýbali a dali prednosť českej produkcii.

Česko podľa neho prípadne zriadi mimoriadne veterinárne opatrenia, ktorými by sa obmedzil obchod, aby sa poľské hovädzie mäso do ČR nedostávalo, až po konzultácii s Európskou komisiou.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices