brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Tvrdý brexit by mohol slovenský obchod so Spojeným kráľovstvom predražiť o desatinu

BRATISLAVA – Tvrdý brexit môže predražiť slovenský obchod so Spojeným kráľovstvom o viac ako desatinu. Konštatujú to analytici menového úseku Národnej banky Slovenska (NBS), podľa ktorých by zavedenie obchodných bariér medzi Spojeným kráľovstvom a Európskou úniou znamenalo pre Slovensko zdraženie exportu o 13 % a britský import na Slovensko by sa predražil o viac ako 10 %.

„Ide o statický odhad tarifných a netarifných obchodných bariér uvalených na tovar v prípade režimu Svetovej obchodnej organizácie so Spojeným kráľovstvom,“ uvádza menový úsek centrálnej banky s tým, že by to bol zrejme najvyšší dopad v rámci krajín V4. Dôvodom je štruktúra obchodu, koncentrovaná na osobné autá, ktoré patria medzi komodity s vyššou tarifnou, ale aj netarifnou záťažou.

Do Spojeného kráľovstva pritom Slovensko vyváža necelých 5 % tovarov z celkového objemu exportu a podiel dovozu z Británie predstavuje zhruba 1,5 %. Až polovica zo slovenského vývozu do Spojeného kráľovstva však pripadá na automobily. Naopak dovážame najmä stroje a prístroje, chemikálie a autá. Automobily pritom patria v režime Svetovej obchodnej organizácie, do ktorého môže tvrdý brexit vyústiť, spolu s potravinárskymi komoditami, textilom a odevmi medzi položky s priemerne najvyššími clami.

Viac..  Népszava: Nikto v EÚ nemíňa menej ako čoraz chudobnejší Maďari

Ešte nákladnejšie aj pre automobilový sektor by však pre analytikov menového úseku NBS boli netarifné bariéry. „V prípade brexitu bez dohody by boli mnohé odvetvia vystavené množstvu požiadaviek na sanitárne, fytosanitárne, kvalitatívne, výkonnostné a iné testovanie, ale aj označovanie výrobkov v porovnaní s dnešným jednotným postupom v rámci Európskeho spoločenstva,“ uvádza sa v analýze menového úseku.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices