Stefanec
Europoslanec a člen predsedníctva KDH Ivan Štefanec. Foto: Kancelária IŠ.

Vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej musí ostať nezávislé

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) ostro odsudzuje kroky ministerky vnútra Slovenskej republiky Denisy Sakovej, ktoré vedú k rozdeleniu vyšetrovacieho tímu zaoberajúceho sa vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Podriadenie jeho časti priamo ministerstvu vnútra môže viesť k manipulácii vyšetrovania a vzbudiť pochybnosti o jeho priebehu a výsledkoch.

„Vieme, že okolnosti tohto ohavného zločinu vedú až k bývalému vedeniu Úradu vlády Slovenskej republiky. Nemôžeme akceptovať to, že tí istí ľudia teraz budú dohliadať na proces vyšetrovania. V roku 2018 dala verejnosť jasne najavo, že politickému vedeniu štátu nedôveruje. Vyzývame preto ministerku vnútra, aby prestala s obštrukciami a dala vyšetrovaniu voľný priebeh. Vyšetrovatelia musia mať voľné ruky a pracovať nezávisle,“ uviedol podpredseda KDH Pavol Zajac.

„Vyšetrovanie dvojnásobnej vraždy prebiehalo až doteraz úspešne najmä vďaka medzinárodnému tlaku, ktorý sme iniciovali aj na pôde Európskeho parlamentu. Jeho odporúčania boli, aby bolo nezávislé a bez akýchkoľvek politických tlakov. Nerozumieme rozhodnutiu ministerky vnútra meniť kompetencie a zloženie vyšetrovacieho tímu. Tieto kroky povedú k ešte väčšej nedôvere verejnosti a v čase, kedy si budeme pripomínať prvé výročie vraždy, môžu vyvolať pochybnosti o tom, či súčasná vládna moc vôbec chce odhaliť skutočných vinníkov,“ myslí si europoslanec a člen predsedníctva KDH Ivan Štefanec.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices