maso
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Kontroly pri výrobe potravín v Poľsku sú nedostatočné, tvrdí ÚHS

Škandál s poľským hovädzím mäsom a iné aféry poľských potravín za posledné roky podľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) jednoznačne potvrdili, že kontroly vykonávané pri výrobe potravín v Poľsku sú nedostatočné a nedokážu zamedziť negatívnym účinkom na zdravie spotrebiteľa. Uviedol to na piatkovom brífingu riaditeľ ÚHS Daniel Molnár.

Iba za posledných osem rokov (od roku 2011) sme podľa ÚHS mohli vidieť niekoľko škandálov týkajúcich sa mäsa a vajec z Poľska. V roku 2011 to bola podľa ÚHS poľská hydina s vysokým obsahom vody, v roku 2012 posypová soľ v poľskej hydine, v roku 2013 poľská hydina s obsahom antibiotík. V roku 2015 a 2016 sa pridala ku škandálom poľská hydina so salmonelou, v roku 2017 vajcia s fipronilom, až napokon v súčasnosti, škandál s poľským hovädzím z bitúnka Ostrów Mazowiecka.

„Po každej z týchto afér sa objavil v médiách apel na spotrebiteľov, obchodníkov a prevádzkovateľov stravovacích zariadení, aby sa prvotne orientovali na slovenské výrobky. Skutočnosťou však je, že nedochádza k žiadnym zmenám podielu slovenskej hydiny a vajec na trhu,“ uviedol v piatok Molnár. Podľa údajov ÚHS bol podiel hydinového mäsa na pultoch slovenských obchodov v roku 2016 (44 %), v roku 2017 (46 %) a vlani 47 %. Pri vajciach bol podiel v daných rokoch 72 %, 66 % a vlaňajších 74 %.

Viac..  Medzinárodní dodávatelia ponúkajú európskym spotrebiteľom takmer 100 miliárd m³ plynu

Veľké množstvo afér so zahraničným mäsom a vajcami na Slovensku, pri hydine a vajciach podľa ÚHS spolu až 20 afér, dokazuje, že kontroly v krajinách ako Poľsko, Holandsko či Brazília sú nedostatočné a celý systém potravinového dozoru tam zlyháva. „Je veľmi dôležité, aby slovenský spotrebiteľ hľadal na obale najmä označenie pôvodu hydinového mäsa. Hydinové mäso pochádzajúce zo Slovenska je niekoľkokrát slovenskými veterinármi skontrolované, bezpečné, kvalitné, zdravé a najmä čerstvé,“ pokračoval Molnár. Podľa riaditeľa ÚHS treba pre ochranu slovenského spotrebiteľa najmä skvalitniť kontroly v stravovacích zariadeniach, legislatívne zabezpečiť, aby stravovacie zariadenia používali slovenskú hydinu a vajcia a zabezpečiť, aby rodičia boli v jedálňach informovaní cez jedálne lístky, akého pôvodu je surovina, z ktorej jedálne pripravujú stravu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Titul Európsky strom roku získal buk menom „Srdce záhrady“

Strom nazývaný „Srdce záhrady“, v juhozápadnej oblasti Poľska, získal titul Európsky strom roka 2024. Buk, …

Consent choices