internet, pocitac
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Registrácia internetovej domény najvyššej úrovne .eu bude jednoduchšia

Registrácia internetovej domény .eu by mala byť v budúcnosti jednoduchšia. Poslanci Európskeho parlamentu dnes v záujme podporiť jej využívanie schválili aktualizáciu súvisiacich pravidiel. 

Internetová doména najvyššej úrovne .eu sa s viac než 3,8 milióna registrácií zaraďuje na ôsme miesto najpoužívanejších domén na svete. Na to, aby si svoje postavenie mohla udržať o vylepšiť, je potrebné nastaviť pravidlá tak, aby držali krok s neustálym vývojom digitálneho prostredia. Európsky parlament preto 31. januára prijal nové nariadenie, ktoré upravuje jej používanie.

„Verím, že doménové meno pre EÚ môže podporiť jednotný digitálny trh tým, že posilňuje európsku identitu v online prostredí a s tým spojené cezhraničné aktivity. Upresnili sme podmienky, za akých môže byť webová stránka zablokovaná, a zároveň doplnili poistky dodržovania princípov právneho štátu,“ vysvetľuje spravodajca návrhu, švédsky liberálny poslanec Fredrick Federley.

Top doména .eu má špecifické kritériá na registráciu. Cieľom novely je ich zjednodušiť, aby k doméne .eu mali prístup i menšie organizácie a firmy, neziskovky i mladí ľudia. Doména by mala byť zároveň chránená pred zneužitím na urážlivý, rasistický alebo nelegálny obsah. V takomto prípade by mala byť stránka zablokovaná.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023
Kto môže požiadať doménu .eu?
  • Občania EÚ bez ohľadu na miesto bydliska
  • Štátni príslušníci tretích krajín s bydliskom v členskej krajine EÚ alebo Európskeho hospodárskeho priestoru – EHP (EÚ + Nórsko, Island a Lichtenštajnsko)
  • Firmy sídliace v EÚ alebo krajinách EHP
  • Organizácie sídliace v EÚ alebo krajinách EHP

Výhody

Pre občanov Únie znamená táto doména najvyššej úrovne miesto, kde sú ich práva ako spotrebiteľov tak aj jednotlivcov v digitálnom prostredí chránené európskymi pravidlami a štandardmi.

Firmy môžu ťažiť z toho, že ich web stránky budú s doménou .eu na internete viditeľnejšie a to nielen na európskom trhu ale aj celosvetovo.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices