zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 5. týždňa 2019

V EUROZÓNE SPOMALIL EKONOMICKÝ RAST AJ INFLÁCIA

EUROZÓNA: V menovom bloku sa ekonomická dôvera v januári znížila na 106,2 bodu, pričom v predchádzajúcom mesiaci predstavovala 107,4 bodu a trhové očakávania hovorili o poklese dôvery na úroveň 106,8 bodu.

„Ekonomický rast v menovom bloku sa nevyvíjal pozitívne. V záverečnom kvartáli vlaňajška rast HDP dosiahol medziročne 1,2 %, čo je výraznejšie spomalenie v porovnaní s tretím kvartálom, kedy ekonomika eurozóny vzrástla o 1,6 %. Trhy však s poklesom dynamiky rastu na úroveň 1,2 % počítali. Pomalší rast súvisí najmä so spomalením v priemyselnej výrobe, predovšetkým v automobilovom priemysle.

Spotrebiteľské ceny v eurozóne spomalili v januári svoj rast na 1,4 % z decembrových 1,6 %. Takéto spomalenie dynamiky rastu cien však investori očakávali. Trhové očakávania však mierne prekvapil rast jadrovej inflácie, a to o 0,1 p. bodu, čím sa dostala v januári na úroveň 1,1 %,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

FRANCÚZSKO: Sklamanie priniesol rast francúzskeho HDP za posledný kvartál vlaňajška, ktorý spomalil na 0,9 % z úrovne 1,3 % v 3. kvartáli 2018. Investori na trhoch ale takého spomalenie ekonomického rastu očakávali. Priaznivo sa nevyvíjal ani rast spotrebiteľských cien vo Francúzsku, kde podľa HICP indexu ceny v januári vzrástli o 1,4 % [čo trhy aj odhadovali], no ide o výraznejšie spomalenie z decembrového rastu o 1,9 %.

NEMECKO: V nemeckej ekonomike bola zverejnená aj inflácia CPI, ktorá v januári medziročne spomalila na 1,4 % z úrovne 1,7 % v závere minulého roka. Spomalenie rastu spotrebiteľských cien bola očakávané, ale miernejšie [na úroveň 1,6 %], než ku akému v skutočnosti došlo. Podľa harmonizovanej inflácie HICP sa ceny v Nemecku zvýšili v januári o 1,7 %, teda rovnakým tempom ako v decembri, ale pomalšie ako odhadoval trhový konsenzus [o 1,8 %].

Spotrebiteľská dôvera podľa agentúry GfK vo februári vzrástla na úroveň 10,8 bodu z januárovej hodnoty 10,5 bodu. Pre trhy to bolo pozitívne prekvapenie, keďže očakávali zníženie dôvery na hodnotu 10,3 bodu. Nemecké maloobchodné tržby v závere roka priniesli sklamanie. Medziročne totižto klesli o -2,1 %, pričom trhy očakávali rast na úrovni 1,5 %. Miera nezamestnanosti v Nemecku aj v januári stagnovala na úrovni 5 %, s čím trhový konsenzus aj počítal. Ide o tretí mesiac v rade, kedy sa nemecká nezamestnanosť nachádza na tejto úrovni.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

VEĽKÁ BRITÁNIA: Začiatkom minulého týždňa sa pod tlak dostala britská libra, keďže opäť stúpla pravdepodobnosť tvrdého brexitu. Britský parlament totiž odmietol návrh, ktorý by v prípade neúspešných rokovaní dával premiérke Mayovej za úlohu vyjednať odklad vystúpenia Británie z EÚ. Rokovania medzi Londýnom a Bruselom o novej dohode o brexite budú teda musieť byť úspešné, aby sa zabránilo neriadenému brexitu. Problém však spočíva v tom, že pôvodnú dohodu o brexite zmietol zo stola britský parlament a Bruselu sa zase nepáčia ústupky a zmeny, ktoré by v dohode chcela vidieť Británia.

USA: Za druhým brehom Atlantiku boli zverejnené pravidelné týždenné štatistiky z trhu práce. Nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti pribudlo za uplynulý týždeň 253 tisíc, čo je o 38 tisíc viac ako očakávali trhy.

Pozitívne prekvapenie priniesli oficiálne vládne štatistiky o zmene zamestnanosti NfP [Nonfarm Payrolls – zamestnanosť mimo poľnohospodárskeho sektora]. Priaznivý vývoj zamestnanosti v US ekonomike naznačoval už jej predskokan ADP report. Oficiálne vládne čísla hovoria o raste o 304 tisíc pracovných miest, pričom trhový odhad bol zhruba len polovičný. Trhové očakávania naplnil rast priemernej hodinovej mzdy. Tá v januári medziročne vzrástla o 3,2 %. No medzimesačne rástla iba nepatrne o 0,1 %, pričom trh počítal s rastom o 0,3 %.

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices