utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Migranti sa nechcú učiť angličtinu. Navrhli turečtinu či poľštinu, Nemci sú proti

BERLÍN / Učme na základných školách miesto angličtiny turečtinu, poľštinu či ruštinu. S týmto návrhom prišla Rada pre integráciu v Severnom Porýní-Vestfálsku. Politici aj pedagógovia najľudnatejšej nemeckej spolkovej krajiny to odmietli. Tvrdia, že je to proti záujmom detí i integrácie.

Ministerka školstva z liberálnej strany FDP Yvonne Gebauer zavrhla nápad ako prestrelený. „Angličtina je a zostane ústrednou cudzou rečou, ktorá umožňuje celosvetovú komunikáciu,“ namietla.

Angličtina je pre svoj medzinárodný význam v Nemecku povinná na všetkých základných i vyšších školách. Podľa Gebauerovej sa vedľa nej už teraz ponúka výučba rady ďalších jazykov, vrátane turečtiny či poľštiny.

Naopak je potrebné viac výučby nemčiny, zdôraznila hovorkyňa FDP pre otázky migrácie Linda Teuteberg. Predseda rady pre integráciu Tayfun Keltek navrhol, aby sa na základných školách výučba angličtiny úplne zrušila a nahradila turečtinou, poľštinou či ruštinou. Mieni, že sa tak lepšie využije potenciál multikultúrnej spoločnosti, ktorá môže žiakom ľahšie vštepiť znalosti viacero rôznych jazykov.

Viac..  Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Keltek tvrdí, že v Severnom Porýní-Vestfálsku má cez 43 percent ľudí mladších ako 15 rokov migračné korene a hovoria hlavne turecky, poľsky alebo rusky.

Keby sa nemuseli hneď učiť angličtinu, mali by podľa neho viac času sústrediť sa na osvojenie nemčiny. A ich nemecky hovoriaci spolužiaci by zase získali ľahšie možnosť porozumieť niektorej z rečí, ktorú počuje okolo seba viac než angličtinu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices