benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO:© European Union- EP.

Monika Beňová: Vnútroštátne záujmy a európska integrácia nejdú proti sebe

Úvod tohto týždňového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu bude venovaný aj otázkam týkajúcim sa budúcnosti európskeho integračného projektu. Lídri členských štátov sa ešte v roku 2017 v Rímskej deklarácii zaviazali, že budú spoločne pracovať na dosahovaní konkrétnych cieľov.

Tie sa týkajú predovšetkým posilnenia ochrany, bezpečnosti, prosperity, sociálnej Európy a zlepšenia jej postavenia ako globálneho hráča na medzinárodnom poli,“ priblížila poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová. Európa bola v poslednom desaťročí nútená vyrovnávať sa s viacerými krízovými situáciami, či už išlo o krízu hospodársku, menovú alebo migračnú.

Nachádzať spoločné riešenia nebolo vôbec jednoduché a to predovšetkým vzhľadom na rozličné záujmy a postoje lídrov jednotlivých členských štátov,“ pripomenula europoslankyňa. Ústrednou témou sa pritom nakoniec stala migrácia. Dobrým príkladom dôležitosti navzájom sa počúvať a  schopnosti nachádzať dohodu je aj oznámenie o spoločnom projekte pomoci Maroku, ktorý prispeje k riešeniam vonkajších príčin migrácie a ktorý vzišiel zo stretnutia nemeckej kancelárky Merkelovej s lídrami krajín V4 v Bratislave,“ uviedla.

Pretrvávajúce rozdiely spôsobujú, že často zabúdame, že spoločne ako Európania sme silnejší, než každý štát samostatne. Vnútroštátne záujmy a európska integrácia nejdú v žiadnom prípade proti sebe, ako sa nám to snažia nahovoriť mnohí nacionalistickí populistickí politici. Rovnako je klamstvom, že ktorákoľvek krajina dokáže samostatne efektívnym spôsobom čeliť komplexným problémom súčasnosti,“ zdôraznila Monika Beňová.

Viac..  Ivan Štefanec: Na okolnosti vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice nikdy nezabudneme

Jednou z dôležitých tém nadchádzajúcich májových volieb do Európskeho parlamentu by preto mala byť aj potreba ďalšieho rozvoja vzťahu občanov k Európskej únii. Aby integračná spolupráca nebola vnímaná ako niečo dané, ale naopak ako projekt, ktorý je nevyhnutné intenzívne rozvíjať a pracovať na ňom predovšetkým prostredníctvom samotných občanov,“ uzavrela.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices