Lajcak
Miroslav Lajčák. PHOTO: © European Union- EP.

Postoj Slovenska v prípade Venezuely je stále nejednoznačný

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý na vláde nepochodil so svojím postojom k Venezuele, zatiaľ ďalšiu demisiu neplánuje. A to aj napriek tomu, že stopku dostal priamo od šéfa Smeru. Slovenský postoj ku kríze v tejto krajine je však naďalej nejednoznačný – sme aj za predčasné voľby, ale aj proti lídrovi opozície, ktorý tieto voľby žiada. Opozícia, ale aj Most Híd hovoria, že Smer už takto kalkuluje s hlasmi voličov.

Priemerný Venezuelčan hladuje. Často musí vynechať večeru a jeho deti sa nedostanú k mlieku. Chýbajú mu základné lieky a ráta s tým, že skôr či neskôr ho okradnú alebo rovno zabijú. Už 3 milióny Venezuelčanov preto opustilo svoju vlasť. Prezident Nicolas Maduro napriek tomu odmieta do krajiny vpustiť humanitárnu pomoc zo zahraničia.

„Rozumiem, prečo chce vláda zablokovať humanitárnu pomoc. Usvedčila by ju totiž z toho, že tu na obyvateľstve páchajú takmer genocídu,“ otvorene hovorí opozičný líder Juan Guaidó, ktorý sa vyhlásil za dočasného prezidenta a žiada predčasné voľby. Má podporu väčšiny latinskoamerických štátov, Washingtonu, ale aj krajín Európskej únie.

Postoj Slovenska

Slovensko sa k ním nepridalo – šéf diplomacie Miroslav Lajčák, ktorý Guaidóa podporil, narazil na vládu aj materský Smer. Nejde o žiaden súboj s pánom Lajčákom, Smer si aj v tomto prípade drží konštantnú pozíciu, že nie je možné, aby krajiny zasahovali do interných záležitostí iných krajín,“ myslí si Erik Tomáš (SMER-SD).

„Zbytočne to vytvára chaos a sme nedôveryhodní pre ostatných partnerov, či už v EÚ alebo vo svete,“ myslí si opozičná poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO). „Dúfam, že vyhrá zdravý rozum a že sa podarí pánovi Lajčákovi vysvetliť, že uznanie pána Guaidóa neznamená, že EÚ vstupuje do suverenity Venezuely,“ vyjadrila sa aj šéfka zahraničného výboru Katarín Cséfalvayová (Most-Híd).

Viac..  Prezident Európskej rady pre inovácie sa stretol s inovačnou špičkou Slovenska

Je v tom ropa

Robert Fico má na krízu jednoduché vysvetlenie: „Hlavný dôvod , prečo je o Venezuelu taký záujem a západné krajiny sa predháňajú v podpore prezidenta, ktorý sa volieb ani nezúčastnil, je ropa.“

S tým, že ide o ropu, súhlasí aj europoslanec Boris Zala. Podľa neho z nej však profituje práve terajší prezident Maduro. „Veľká časť vládnej štruktúry rozkráda toto nerastné bohatstvo a Venezuela je stále chudobnejšia a chudobnejšia a má vyše 3 milióny utečencov.“ 

Minister Lajčák na sklonku roka podal demisiu pre nezhody okolo Marakéšskeho paktu. Jeho hovorca tvrdí, že pre Venezuelu a Guaidóa žiaden konflikt nie je. „Dnes už zahraničnú politiku nerobí Miroslav Lajčák, ktorý je rezignovaný, ale sú to oveľa extrémnejšie kruhy v strane Smer,“ myslí si Martin Klus (SaS). „Politické strany už vedú každá svoju predvolebnú kampaň a ja som smutná z toho, že to zachádza až do šírenia dezinformácií,“ dodala Cséfalvayová.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices