volebne pravo, volby
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

100 dní do eurovolieb: Občania majú možnosť vyjadriť svoj názor a motivovať ďalších k účasti

Odhalením eurovolebnej schránky, spustením časomiery aj súťaže o návštevu sídla EP v Štrasburgu odštartuje vo štvrtok 14. februára Kancelária Európskeho parlamentu 100 dní do európskych volieb. Voliči na Slovensku si už vo štvrtých eurovoľbách budú v sobotu 25. mája 2019 vyberať svojich 14 zástupcov do Európskeho parlamentu. 

Nezabudnite na eurovoľby 

Prostredníctvom „Eurovolebnej schránky“ ľudia budú mať možnosť si pripomenúť termín volieb do Európskeho parlamentu. Ktokoľvek môže napísať na pripravenú pohľadnicu odkaz sebe, svojim blízkym alebo známemu a vhodiť do schránky. Kancelária EP v máji tieto pohľadnice rozpošle ako pripomienku, že sa termín eurovolieb blíži. Schránka bude k dispozícii aj na vyše 70 podujatiach po celom Slovensku, ktoré pripravuje Kancelária EP aj v spolupráci s rôznymi partnermi, organizáciami, univerzitami či záujmovými skupinami. Občania ju tak budú môcť nájsť aj vo svojich regiónoch.

„Záleží nám na tom, aby ľudia napriek svojim mnohým povinnostiam na termín eurovolieb nezabudli a zúčastnili sa na nich. Rozhodovať v nich budú o svojej budúcnosti,“ povedal riaditeľ Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Robert Hajšel.

Odhalenie „Eurovolebnej schánky – fototermín a brífing pre médiá s riaditeľom Kancelárie EP Robertom Hajšelom – sa bude konať vo štvrtok 14. februára 2019 o 10:00 v Európskom informačnom centre, Palisády 29, Bratislava. 

Odpočítavanie 

Kancelária EP v súvislosti so 100 dňami do eurovolieb intenzívnejšie zaktivizuje aj sociálne siete. Na svojom facebookovom aj instagramovom účte spustí časomieru a tzv. Volebný event, ktorý bude prinášať nové informácie o eurovoľbách a EÚ. Občania tak budú mať možnosť vyjadriť svoj názor a motivovať ďalších k účasti na májových voľbách. Zároveň nájdu odpovede aj na otázky ako voliť, kde je možné voliť, ako si vybaviť voličský preukaz a ďalšie.

Viac..  Rada Európy: Novinárov v Európe často nezákonne špehujú a vláčia po súdoch

Súťaž o cestu do sídla EP a viac informácií o EÚ

V súvislosti s nadchádzajúcimi európskymi voľbami rozbehol EP iniciatívu pod názvom „Tentoraz idem voliť“, do ktorej sa zapojilo už približne 160.000 ľudí, vrátane takmer 7.000 Slovákov. Z tých, ktorí sa k iniciatíve už pripojili alebo tak urobia do 31. marca Kancelária EP, vyžrebuje výhercov, ktorí budú mať možnosť navštíviť sídlo europarlamentu. Tridsať Slovákov tak pocestuje v polovici apríla do Štrasburgu na posledné plenárne zasadnutie EP pred eurovoľbami. Zvýšiť povedomie o eurovoľbách majú aj dve webové stránky „Čo pre mňa robí Európa“ a „Európske voľby“. Novinkou je interaktívna aplikácia „Európa na dlani“, ktorá prináša informácie to tom, čo pre nás robí EÚ v rôznych oblastiach.

Rozloženie síl v novom EP

V pondelok 18. februára Európsky parlament predstaví v Bruseli projekcie rozloženia síl nového europarlamentu, ktorý vzíde z májových volieb.  V priamych voľbách, ktoré sa budú v Únii konať v dňoch 23. – 26. mája, si občania v 27 členských krajinách zvolia 705 nových europoslancov (v prípade Brexitu).

O dac

Odporúčame pozrieť

volby

Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna …

Consent choices