Pence, Mogherini
Americký viceprezident Mike Pence a Vysoká predstaviteľka EÚ Federica Mogherini. PHOTO: © European Union.

Mike Pence vyzval spojencov v Európe, aby odstúpili od jadrovej dohody s Iránom

VARŠAVA – Americký viceprezident Mike Pence vyzval spojencov USA v Európe, aby odstúpili od jadrovej dohody s Iránom z roku 2015. Počas prejavu na varšavskej konferencii o Blízkom východe tiež vyhlásil, že „Irán je najväčším sponzorom terorizmu“. Uviedol, že Veľká Británia, Francúzsko a Nemecko vytvorili špeciálny finančný mechanizmus, ktorý je podľa Washingtonu zameraný na „prelomenie“ amerických sankcií voči Iránu.

Americký minister zahraničia Mike Pompeo vo štvrtok počas otvorenia konferencie povedal, že svet nemôže dosiahnuť mier a bezpečnosť na Blízkom východe bez toho, aby konfrontoval Irán.

Konferenciu sponzorujú Spojené štáty a Poľsko. Jej cieľom je podľa organizátorov podpora mieru a bezpečnosti na Blízkom východe. Zdá sa však, že je zameraná predovšetkým na izolovanie Iránu. Na stretnutí sa zúčastňujú aj viacerí vysokopostavení predstavitelia arabských štátov.

Viac..  EÚ nakúpi 12 nových hasičských lietadiel na hasenie najmä letných požiarov

Teherán stretnutie odsúdil a označil ho za americký protiiránsky „cirkus“. Rusko vopred oznámilo, že sa na konferencii nezúčastní, neprišla ani vysoká predstaviteľka Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ odsudzuje výbuchy v Iráne, predstavitelia krajiny sľubujú rozhodnú reakciu

Európska únia v stredu rázne odsúdila výbuchy v iránskom meste Kermán, pri ktorých prišlo o …

Consent choices