ekonomika
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Slovenské hospodárstvo nepríjemne prekvapilo. Ekonomika výrazne spomalila

BRATISLAVA / Slovenské hospodárstvo nepríjemne prekvapilo odborníkov. Ekonomika výrazne spomalila a dokonca viac ako sa očakávalo. Nemôžeme si za to sami. Situácia u nás len odráža to, čo sa deje za našimi hranicami. Rast nemeckej ekonomiky sa napríklad zastavil úplne.

Nepríjemne prekvapení ostali ekonómovia potom, čo štatistický úrad zverejnil rýchly odhad nášho rastu za posledný kvartál minulého roka. „Naše HDP padlo na 3,6%, očakávali sme výrazne vyšší rast a to až na úrovní 4,2 percenta,“ uviedla Lucia Dovalová, analytička Poštovej banky. V podstate sme sa obratom dostali na začiatok roka 2018. K výraznému prepadu došlo najmä oproti druhému štvrťroku, aj keď ekonómovia spomalenie očakávali.

Aj táto situácia opäť raz ukázala, že slovenská vláda môže robiť čokoľvek, ale Slovensko je len chceným, či nechceným divákom výkyvov svetovej ekonomiky. „Vývoj nášho hospodárstva závisí od toho, ako sa darí hlavne Nemecku,“ objasnila Lucia Dovalová. Avšak Nemecku sa de facto nedarí, jeho rast sa ocitol na nule a len tak tak unikli recesii, kde sú napríklad Taliani. Problémy ale hlási celá Európa. „Ekonomika EÚ spomaľuje a to bude pokračovať aj v roku 2019. Priemerne očakávame, že dosiahneme rast okolo 1 a pol percenta,“ informoval Pierre Moscovici, eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti. „Ak by Slovensko zasiahla opäť svetová kríza, tak slovenská vláda je v tom relatívne bezmocná a nedokáže to stlmiť,“ podotkol Stanislav Pánis, analytik  J&T banky.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Minister financií trefne okomentoval situáciu, keď minulý týždeň ohlásil znížený odhad nášho rastu na tento rok. „Ako to v živote chodí, dosiahli sme vrchol, ani sme o tom nevedeli,“ povedal Peter Kažimír, minister financií SR. Podľa vlády, ale aj ekonómov, zatiaľ ale nie je dôvod na paniku. „Životná úroveň stále porastie a miera nezamestnanosti by mala ďalej klesať,“ dodal Stanislav Pánis. Ľudia ale citlivo vnímajú aj takéto správy a začali už menej míňať, čo môže byť ďalším dôvodom zníženého rastu na konci decembra.

em>Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices