Pellegrini
Peter Pellegrini. PHOTO: © European Union-EP.

Zloženie misie EP na kontrolu čerpania eurofondov v agrosektore bolo podľa Pellegriniho nevyvážené

BRATISLAVA – Zloženie misie Európskeho parlamentu na kontrolu čerpania eurofondov v agrosektore na Slovensku bolo podľa premiéra Petra Pellegriniho nevyvážené. Predsedu vlády sa na misiu pýtal počas parlamentnej Hodiny otázok opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS), ktorého zaujímalo, čo hovorí na to, že delegácia z Bruselu sa necítila na Slovensku vítaná a vyjadrovania predstaviteľov štátu označili europoslanci za „hanbu“.

Podľa premiéra samotné zloženie misie svedčí o tom, aká vyvážená bola misia Európskeho parlamentu. Pripomenul, že ju viedla poslankyňa EPP, okrem nej boli ďalší dvaja poslanci EPP a jeden z Aliancie liberálov a demokratov. Podľa predsedu vlády poslanci prišli s informáciami, ktoré nezodpovedajú skutkovému stavu. „Ich pocity a dojmy ma nevyrušujú a ak im nejde o spravodlivosť, ani nezaujímajú,“ vyhlásil.

Pellegrini Dostálovi povedal, že aj Smer bol kedysi súčasťou opozície. Koalícia vtedy podľa neho chystala ekonomické reformy, ktoré sa dajú nazvať drancovanie energetického priemyslu. „Ani vo sne nám nenapadlo, aj keď sa diali také veci, aby sme chodili do zahraničia okydávať vlastný štát tak, ako to robia mnohí a ako to sčasti otázkou robíte aj vy,“ vyhlásil premiér, ktorý nebude tolerovať, keď si z takýchto akcií niekto vytĺka politický kapitál. „Ja viem, že sú vám takéto metódy blízke,“ dodal.

Dostál nerozumie, prečo predseda vlády zvolil na odpoveď takýto konfrontačný tón. Zdôraznil, že on misiu neinicioval, ani sa s europoslancami nestretol. Neposkytoval im tiež žiadne informácie. Pripomenul tiež, že EPP je najväčšia frakcia v Európskom parlamente a v ňom spolupracuje so Stranou európskych socialistov, ktorej je Smer členom. „Názor misie ovplyvnilo, ako sa k nej stavali predstavitelia štátu,“ dodal.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Pre riešenie problémov s vyplácaním podpory farmárom na Slovensku sa urobili nejaké opatrenia, veľa by však ešte bolo potrebné urobiť. Taký bol záver misie poslancov Európskeho parlamentu (EP) z Výboru pre kontrolu rozpočtu, ktorá sa v decembri zamerala najmä na problémy s vyplácaním podpôr na východe Slovenska, ktoré vyplávali na povrch po vražde novinára Jána Kuciaka v súvislosti s jeho posledným článkom. Europoslanci počas misie absolvovali niekoľko stretnutí s viacerými skupinami farmárov, novinármi, neziskovými organizáciami, navštívili platobnú agentúru aj ministerku pôdohospodárstva. Výsledkom ich diskusií je viacero odporúčaní, ktoré by mohli situáciu s platbami farmárom na Slovensku podľa nich zlepšiť. Ide predovšetkým o problém, keď na jeden pozemok žiada podporu viacero subjektov a malí farmári sa tak k podpore ani na svoje pozemky často nevedia dostať.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices