zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 6. týždňa 2019

EURÓPSKA KOMISIA MINULÝ TÝŽDEŇ PREDSTAVILA HORŠIU PROGNÓZU

EUROZÓNA: EK minulý týždeň predstavila novú prognózu, v ktorej výrazne zhoršila svoj výhľad rastu európskej ekonomiky. Po novom by tak hospodárstvo eurozóny malo tento rok vzrásť „len“ o 1,3 % [v predchádzajúcej prognóze EK očakávala rast o 1,9 %]. Trhy najviac „vystrašilo“ zníženie prognózy ekonomického rastu pre Nemecko [z 1,8 % na 1,1 % v tomto roku] a Taliansko [z 1,2 % na 0,2 %]. Nemecko ťahá smerom nadol spomaľovanie čínskej ekonomiky a tamojšieho dopytu po autách. Miernejšie EK skresala aj svoj výhľad pre francúzske hospodárstvo [z 1,6 % na 1,3 %]. Podobne ako EK, aj britská centrálna banka BoE vyrukovala so zhoršením svojej prognózy vývoja ekonomiky. Britský HDP by tak mal tento rok vzrásť o 1,2 %, pričom pôvodne BoE prognózovala rast o 1,7 %. Podpisuje sa pod to samozrejme neistota okolo brexitu.

„Dôvera investorov podľa prieskumu Sentix v eurozóne vo februári klesla na -3,7 bodu z januárových -1,5 bodu. Trhy naopak očakávali mierne zlepšenie čo sa týka dôvery. Rast cien priemyselných výrobcov v menovom bloku [inflácia PPI] dosiahol v závere roka 3 %. V novembri tieto ceny však rástli rýchlejšie, a to o 4 %, a tak trhy mali aj na december mierne vyššie očakávania [rast o 3,1 %]. Medzimesačne ceny priemyselníkov v eurozóne klesli o – 0,8 %, pričom trhy odhadovali pokles len o -0,5 %.

V menovom bloku vyšiel index PMI v službách o niečo lepšie [na úrovni 51,2 bodu] oproti prvotnému odhadu [na úrovni 50,8 bodu]. Trhy potešil aj vývoj maloobchodných tržieb v eurozóne, ktoré v decembri medziročne vzrástli o 0,8 %, pričom trhy odhadovali rast len na úrovni 0,5 %. V porovnaní s novembrovým rastom o 1,8 % sa však tempo rastu tržieb maloobchodníkov spomalilo,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

NEMECKO: Januárová finálna hodnoty PMI indexu v sektore služieb v Nemecku dosiahla rovných 53 bodov, čím potvrdila prvý odhad. Nemecká priemyselná produkcia v závere vlaňajška medziročne klesla takmer o -4 %, no trhy odhadovali miernejšie zníženie [o -3,4 %]. Výroba v nemeckom priemysle klesla aj v medzimesačnom porovnaní, a to o -0,4 %. S týmto trhy nepočítali, a naopak odhadovali rast o 0,8 %. V závere vlaňajška export vzrástol o 1,5 %, pričom trhy očakávali rast len o 0,4 %. Aj dovoz do Nemecka bol podstatne vyšší ako trhy odhadovali, a to viac ako dvojnásobne. Trhy očakávali, že po novembrovom poklese importu o -1,3 %, v decembri vzrastie dovoz o 0,5 %, no reálne sa zvýšil o 1,2 %.

Viac..  Výrobné ceny v eurozóne aj EÚ v marci klesli

VEĽKÁ BRITÁNIA: Britská premiérka Mayová sa stretla so zákonodarcami Únie, aby im predložila ďalšiu alternatívu riešenia severoírskej otázky. Okrem toho britskej libre minulý týždeň neprospelo ani to, že firma Nissan oznámila, že presunie plánovanú výrobu nového modelu z Británie do Japonska. A to napriek tomu, že britská vláda Nissanu sľúbila investície v objeme 80 mil. libier do ich závodu. Ku koncu uplynulého týždňa sa britská premiérka pokúsila s Bruselom otvoriť nedávno vyjednanú dohodu o brexite. To jej však nevyšlo, keďže už dávnejšie sa Únia vyjadrila, že toto je jediná možná dohoda. Stále tak nie je isté, aká bude dohoda o vystúpení Británie z EÚ a trhy „straší“ hlavne možnosť tvrdého brexitu.

 Za Veľkou Mlákou sklamal vývoj novembrových priemyselných objednávok. Tie totižto medzimesačne poklesli o -0,6 %, no trhy očakávali mierny nárast, a to o 0,3 %. Takisto trhy neodhadli ani finalizáciu objednávok tovarov dlhodobej spotreby. Objednávky vzrástli o 0,7 %, pričom trhy očakávali dvojnásobný rast. Finalizácia amerického indexu PMI v oblasti služieb dopadla v súlade s prvotným odhadom [54,2 bodu]. Zhoršenie ale nastalo v prípade ISM indexu v službách, ktorý v januári klesol na 56,7 bodu z decembrovej hodnoty 58 bodov. Trhy očakávali pokles indexu, ale miernejší, na úroveň 57,1 bodu.

Donedávna na trhoch panoval aj optimizmus, že USA a Čína sa stretnú a dohodnú vzájomné obchodné vzťahy. V posledných dňoch sa ale šéf Bieleho domu Donald Trump vyjadril, že k tomuto stretnutiu nedôjde pred uplynutím lehoty na obchodnú dohodu [1. marca]. Ak by sa tieto dve krajiny nedohodli, tak od začiatku marca by USA zvýšili clá zo súčasných 10 % na 25 % na tovar v objeme 200 mld. USD.

O dac

Odporúčame pozrieť

Výrobné ceny v eurozóne aj EÚ v marci klesli

Výrobné ceny v eurozóne aj celej Európskej únii (EÚ) v marci 2024 klesli. Prispelo k …

Consent choices