manka
Vladimír Maňka, europoslanec /SMER-SD/. PHOTO: redakcia/red.

Vladimír Maňka: Väčšina Slovenska nedosahuje priemer EÚ, potrebné sú ďalšie peniaze na vyrovnávanie rozdielov

BRATISLAVA / Drvivá väčšina Slovenska stále nedosahuje priemer Európskej únie, a preto potrebuje ďalšie peniaze na vyrovnávanie rozdielov. A netýka sa to len Slovenska. V Európskom parlamente sa ozývajú najmä členské krajiny z východnej Európy, aby sa dlhoročný rozpočet neznižoval.

Vyrovnávanie regionálnych rozdielov musí mať aj naďalej prioritu v Európskej únii. Europoslanci preto navrhujú zvýšenie rozpočtu. Ide o sumu takmer 380 miliárd eur, čo je o 50 miliárd viac ako pôvodne navrhla Európska komisia. Rozpočet na vyrovnávanie rozdiel pre roky 2021 až 2027 sa podarilo navýšiť napriek tomu, že do celkového rozpočtu už pôjde menej peňazí. „Na rozdiel od minulých rokov kvôli tomu, že jednak je tu brexit a nevieme či bude riadený alebo neriadený, a to môže spôsobiť naozaj obrovské výpadky finančných prostriedkov,“ vyjadril sa Vladimír Maňka, z Aliancie socialistov a demokratov.

Mnohí europoslanci navrhujú tieto výpadky nahradiť, napríklad aj cestou nových daní, čo už „nevonia“ každému. „V europarlamente je dosť veľa poslancov odtrhnutých od reality, ktorí jednoducho nechápu, že tie peniaze, ktoré únia má rozdávať, musí najskôr niekto iný zarobiť,“ povedal Richard Sulík za Európskych konzervatívcov a socialistov. Eurofondy na vyrovnávanie rozdielov bude Slovensko dostávať, kým nebude na úrovni 90% HDP EÚ. „Slovensko ešte stále nie je na tej úrovni, potrebuje pomoc,“poznamenal Miroslav Mikolášik z Európskej ľudovej strany. „Mnohé regióny sú na úrovni 75% alebo tesne pod 75% HDP EÚ,“dodala Monika Smolková z Aliancie socialistov a demokratov.

Viac..  ECB v súlade s očakávaniami nezmenila úrokové sadzby

Návrh rozpočtu tak už prešiel Európskym parlamentom ale odobriť ho ešte Rada ministrov. „Ak by klesali prostriedky na kohéziu, tak by sme mali menší nárok na čerpanie európskych zdrojov. Samozrejme pomalšie by dobiehali vyspelejšie krajiny,“ dodal k téme Ivan Štefanec z Európskej ľudovej strany.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices