londyn
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Lov na Slovákov v zahraničí bol úspešný. Viacerí sa rozhodli vrátiť domov

LONDÝN / Misia Londýn bola úspešná. Pred troma týždňami sa totiž na našom veľvyslanectve v hlavnom meste Veľkej Británie stretli zástupcovia IT firiem so Slovákmi pôsobiacimi v Spojenom kráľovstve, aby ich zlanárili na návrat domov. Na akciu pod záštitou vicepremiéra pre informatizáciu šli s malou dušičkou. Teraz to však vyzerá tak, že viacerí Slováci žijúci v Anglicku sa vrátia na Slovensko.

Hojná účasť na akcii Work in Slovakia – Good idea prekvapila aj organizátorov. V Londýne sa stretlo skoro dvesto Slovákov, z toho väčšina počítačových expertov. Rovno na mieste absolvovali pracovné pohovory, takže nešlo len o zdvorilostné stretnutie. Mnohí totiž riešia pred brexitom dilemu či ostať alebo sa vrátiť. Slovensko im hovorí – poďte späť. Platy na Slovensku v tomto sektore rastú a životné náklady doma sú nižšie. Keď sa k tomu pridá brexit a to, že sú vzdialení od svojich najbližších, vzniká z toho pozitívna situácia pre Slovensko.

Po troch týždňoch od podujatia už je možné vidieť, či sa podarilo naplniť očakávania firiem, ktoré sa na akcii zúčastnili. Podľa organizátorov podujatia áno. „Rokovania prebiehajú približne s 25 ľuďmi,“ uviedol Richard Raši, podpredseda vlády pre investície a informatizáciu. Z vyše sto itéčkárov, ktorí prišli na veľvyslanectvo v Londýne, to nie je zlá bilancia. Nie všetci, ktorí sa asi naozaj vrátia domov pritom boli priamo na akcii. „Firmy vedú rozhovory aj s ďalšími piatimi, ktorí sa podujatia nezúčastnili,“ informoval Mário Lelovský, viceprezident RÚZ. Aj napriek pomerne úspešnému „lovu“, Slovensko návrat nespasí. Doma chýba až 20-tisíc počítačových expertov. „Už jeden navrátený človek je dobrým signálom,“ takto to vidí vicepremiér Raši a aj preto sa pravdepodobne v zahraničných náboroch bude pokračovať. „Chceme ísť ešte do Írska, ale aj do Nemecka alebo Rakúska,“ doda Dušan Matulay, riaditeľ pre ekonomickú spoluprácu na MZV.

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

Akcia v Londýne teda nebola posledná a nemá to končiť v IT sektore. „Okrem IT, určite potrebujeme ľudí do služieb a zdravotníctva,“ objasnil Dušan Matulay.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices