lieky
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Falšované lieky dlhodobo ohrozujú verejné zdravie. EÚ chce tomu zabrániť

Falšovanie liekov už dlhodobo vážne ohrozuje verejné zdravie v EÚ. V EÚ začali platiť nové pravidlá týkajúce sa bezpečnostných prvkov na liekoch na lekársky predpis predávaných v EÚ.

Odteraz budú musieť výrobcovia označiť liek na predpis dvojrozmerným čiarovým kódom na obale. Lekárne, vrátane online lekární, ako aj nemocnice, budú musieť overovať pravosť lieku pred jeho výdajom pacientovi. Ide o posledný krok pri implementácii smernice o falšovaných liekoch prijatej v roku 2011, ktorej cieľom je zaručiť bezpečnosť a kvalitu liekov predávaných v EÚ.

„9. februára 2019 sa nám podarí dosiahnuť ďalší z míľnikov na ceste k zaručeniu bezpečnosti pacientov v EÚ. Takmer 7 rokov po prijatí smernice o falošných liekoch dôjde k ukončeniu jej implementácie vďaka zavedeniu kontrol od výroby až k distribúcii a bezpečnostných prvkov na liekoch na lekársky predpis. V praxi to znamená, že každá lekáreň či nemocnica v EÚ bude musieť mať systém, ktorý umožní ľahšiu a efektívnejšiu identifikáciu falšovaných liekov. Aj po spustení systému bude treba vyvinúť ďalšie úsilie na to, aby nový systém správne fungoval v celej EÚ, som však rád, že občanom prinášame ďalšiu ochranu, vďaka ktorej nebudú musieť čeliť rizikám, ktoré so sebou prinášajú nepovolené, neúčinné alebo nebezpečné lieky,“ povedal v tejto súvislosti komisár pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis.

„Od začiatku môjho mandátu som nabádal ministrov jednotlivých štátov k tomu, aby dohliadali na implementáciu tohto nového systému a pomáhali všetkým zainteresovaným stranám pripraviť sa na nové pravidlá proti falšovaným liekom, ktoré zabezpečujú, aby takéto lieky neskončili v rukách pacientov. V najbližších týždňoch a mesiacoch bude tento nový systém monitorovaný, aby sme sa presvedčili, či funguje správne. Aj tak však v napätí očakávam jeho zajtrajšie spustenie hlavne preto, že krátko pred voľbami do Európskeho parlamentu ide o ďalší príklad úspešnej spolupráce v rámci EÚ“, dodal.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Lieky vyrobené pred 9. februárom 2019 môžu zostať v predaji až do dátumu ich expirácie. Nový systém kontrol od výroby až k distribúcii už však bude vyžadovať od oprávnených osôb (najmä lekárnikov a zamestnancov nemocníc) overovanie pravosti lieku v celom dodávateľskom reťazci. Nový systém umožní členským štátom lepšie vysledovať jednotlivé lieky, najmä v prípade, že sa niektorý z nich ukáže ako rizikový.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices