Trump
Americký prezident Donald Trump. PHOTO: © European Union- EP.

Európska komisia varuje Trumpa. Ak zavedie na európske autá clá, dovoz z USA sa zmenší

BRUSEL / Európska únia upozornila prezidenta USA Donalda Trumpa, že odstúpi od záväzku nakupovať viac americkej sóje a skvapalneného plynu, ak sa na európske autá uvalia represívne clá. Očakáva sa, že americké ministerstvo obchodu zverejní posudok, či dovoz áut ohrozuje národnú bezpečnosť USA v takom rozsahu, že je to odôvodnením na dovozné clá. Prezident Trump by potom mal do 90 dní na rozhodnutie, či clá uvalí.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v pondelok uviedol, že počas summitu vo Washingtone minulý rok v lete Trump sľúbil, že takýmito opatreniami nepoškodí transatlantický obchod. „Trump mi dal svoje slovo, že zatiaľ sa clá na autá nezavedú,“ povedal Juncker pre nemecký denník Stuttgarter Zeitung. „Verím mu,“ uviedol šéf EK.„Ak však od tohto záväzku odstúpi, nebudeme sa viac cítiť viazaní našim záväzkom zvyšovať nákupy americkej sóje a skvapalneného plynu.“ dodal.

Viac..  Čaputová: Ak sa v SR naruší právny štát, EÚ by mala uplatniť podmienenosť fondov

Hovorca EK Margaritis Schinas vyhlásil, že ak USA podniknú „kroky škodlivé pre európsky export, Európska komisia bude reagovať rýchlym a adekvátnym spôsobom“. Európska únia a USA sa snažia pripraviť obchodnú dohodu, ale vyjednávania napredujú pomaly. Cez víkend nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že sa zdá, že americké úrady už dospeli k záveru, že európske autá sú hrozbou pre národnú bezpečnosť.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices