Vybor EP
Schôdza Výboru EP. PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä vraždu Jána Kuciaka a obchod s USA

Vražda Jána Kuciaka a otázky slobody tlače budú tento týždeň znovu jednou z priorít europoslancov. Hovoriť sa bude aj o programe Erasmus+ a klimatických zmenách. Krátky prehľad. 

Tento týždeň uplynie rok od vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. V utorok sa touto tragédiou budú znovu zaoberať poslanci z výboru pre občianske slobody. Po viacerých návštevách pracovnej skupiny EP na Slovensku vypracovali jej členovia uznesenie o slobode tlače a boji proti korupcii, o ktorom budú v utorok hlasovať. Týka sa nielen Slovenska, ale aj Malty, kde bola zavraždená novinárka Daphne Caruana Galizia.

V ten istý deň bude výbor hlasovať o financovaní nového fondu EÚ pre migráciu a azyl. Jeho cieľom bude pomáhať členským štátom pri riadení migrácie, vybavovaní azylu, integrácii a boji proti nelegálnej migrácii.

Výbor pre medzinárodný trh bude v utorok diskutovať o tom, akou cestou by sa mohli uberať naše budúce obchodné rokovania s USA.

Poslanci z výboru pre kultúru a vzdelávanie budú v stredu hlasovať o financovaní programu Erasmus+ na obdobie 2021-2027. V rámci neho by sa mal do roku 2025 vytvoriť tzv. Európsky vzdelávací priestor, ktorý by ešte viac podporoval mobilitu študentov, učňov a mladých pracujúcich.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

V ten istý deň sa bude vo výbore pre životné prostredie hlasovať o dlhodobej európskej environmentálnej stratégii. Ide o nástroj, ktorým chce EÚ implementovať klimatickú dohodu z Paríža. Jedným z jej cieľov je napríklad zníženie emisií CO2 do roku 2050 na nulu.

Výbor pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľov bude vo štvrtok hlasovať o nových celoeurópskych pravidlách ohľadne bezpečnosti vozidiel, ktoré majú za cieľ znížiť počet obetí a zranených počas dopravných nehôd. Legislatívny návrh obsahuje ustanovenia o inteligentných systémoch na monitorovanie rýchlosti alebo ospalosti vodiča a opatrenia na ochranu chodcov a cyklistov.

O dac

Odporúčame pozrieť

emisie

Europoslanci prijali prísnejšie ciele emisií CO2 pre nákladné autá a autobusy

Europarlament v stredu prijal nové opatrenia, na ktorých sa už dohodol s Radou, na posilnenie …

Consent choices