Smolkova
Europoslankyňa Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Smolková: Moja konkrétna pomoc poľnohospodárom na pôde EP

Naši farmári sú vystavení obrovskému tlaku a legitímne sa snažia presadzovať svoje požiadavky. Poľnohospodárstvo na Slovensku prechádza krušným obdobím, ale osobne si myslím, že vláda robí, čo je v súčasných podmienkach možné. Situácia je veľmi komplikovaná, a preto treba postupne odškrtávať jednotlivé položky na zozname problémov, ktoré musíme riešiť.

Popri vládnych opatreniach presadzujeme aj my europoslanci zlepšenia na európskej úrovni. Práve v tejto dobe prebiehajú intenzívne rokovania o novej poľnohospodárskej politike Únie (tzv. SPP). V rámci vyjednávaní riešime aj problémy, ktoré pália našich farmárov ako priame platby či stropovanie.

Prostredníctvom niekoľkých mojich pozmeňovacích návrhov sa mi do textu podarilo zapracovať zmeny, ktoré aj slovenskí poľnohospodári požadujú. Priame platby tak bude možné použiť aj na odvetvie živočíšnej výroby a špeciálnej rastlinnej výroby. Členské štáty budú taktiež slobodnejšie v rozhodovaní o tom, ktoré odvetvia podporia cielenými opatreniami.

Keďže je návrh zaviesť stropy na priame platby pre mnohých našich farmárov diskriminujúci, presadila som, aby sa znižovanie prideľovania priamych platieb podľa stropov z textu úplne odstránilo. Nebude tak možné, aby členský štát znižoval priamu dotáciu, ak presiahne súhrnná priama platba úroveň 60 000 EUR.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie emisií z odvetvia budov

Slovenskí poľnohospodári nemajú také výhody, aké sa poskytujú vo veľkých krajinách cez rôzne skryté dotácie. Preto je kľúčové, aby priame platby zo spoločného európskeho balíka SPP boli rozdeľované spravodlivo. Čakajú nás ešte rokovania medzi EP a Radou, ale verím, že budú úspešné, v prospech poľnohospodárov.

O red

Odporúčame pozrieť

polnohospodarstvo

Dohoda mafie a úradníkov, eurofondy na agrodotácie sa zneužívali vo veľkom

Súd na Sicílii v utorok poslal do väzenia 91 ľudí za ich rolu v podvode …

Consent choices