Sulik
Europoslanec Richard Sulík. PHOTO: © European Union-EP.

Europoslanec Richard Sulík o dopadoch brexitu na Slovákov. Ako nás ovplyvní?

BRATISLAVA / 23. júna 2016 sa Briti v referende rozhodli, že chcú aby Veľká Británia opustila EÚ. V súčasnej dobe má Spojené kráľovstvo opustiť Európsku úniu 29. marca 2019 bez ohľadu na to, či existuje alebo neexistuje dohoda s EÚ. V Británii žije ale množstvo Slovákov, na ktorých môže mať brexit taktiež dopad. Richard Sulík sa vyjadril ako to s brexitom v skutočnosti je, čo sa pre Slovákov zmení, a akých chýb sa podľa jeho názoru dopustila Theresa May.

Richard Sulík sa z postu europoslanca vyjadril k odchodu Veľkej Británie z Európskej únie, ktorý by mal nastať 29. marca 2019 bez ohľadu na to, či existuje alebo neexistuje dohoda s EÚ. „Britská vláda aj Európska komisia hľadajú nejaké riešenie, keďže nedošlo k dohode na vystúpenie, hľadajú riešenie ako to oddialiť. Dokonca sa hovorí až o dvojročnej prechodnej lehote, alebo odsunutí.“

Podľa slov Sulíka niektorí z EK a z britskej vlády rozmýšľajú, ako by mohli vymyslieť druhé referendum. Británia sa dostala do ťažkej situácie, no pre britskú vládu a Európsku komisiu je to oveľa horšie ako pre bežných ľudí.

Dopad na Slovákov

Podľa Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, žije vo Veľkej Británii každý osemdesiaty Slovák, čo je cca. 65 000 Slovákov. Podľa europoslanca Sulíka žije v Británii ešte oveľa viac Slovákov, no rovnako v krajinách EÚ žije 1,3 milióna Britov. Zmení sa teda niečo pre Slovákov ak Británia z EÚ odíde?

„Britská vláda, Európska komisia aj ostatné členské štáty si dajú veľký pozor, aby neprijímali opatrenia, ktorými by si mohli navzájom poškodiť. Ja preto neočakávam, že by našim krajanom, ktorí žijú vo vo Veľkej Británii bolo nejak ublížené, že by ich to nejak postihlo. Tým, čo tam žijú už dlhšie a majú oprávnenie na pobyt sa prakticky nestane nič,“ vysvetlil.

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Je rozdiel vo vnímaní brexitu na západe a východe Slovenka?

„Na východe má takmer každý niekoho v Británii. Tam je to veľká téma, ktorá sa ale netýka tých ľudí, čo na východe žijú, no zaujímate sa, ak tam niekoho máte. Myslím, že na obidvoch stranách pochopili, že tu musia nájsť nejaké zhodné riešenie. Okrem ľudí bude aj výmena tovaru. Nikto nevie, ako to bude na hranici po 29. marci, ak teda nepríde k predĺženiu toho vystúpenia,“ pokračoval Sulík.

Richard Sulík z Európskych konzervatívcov a reformistov na záver poznamenal, že 29. marca Británia neodíde ale termín bude zase odsunutý. Ak by to ale podľa jeho slov neodsunuli, tak by to tiež neznamenalo „koniec sveta“. Odsúvanie donekonečna nemá žiaden zmysel, skôr je to potvrdenie toho, že politici neboli schopní nájsť dohodu. Britská premiérka Theresa May spravila množstvo chýb. Najväčšia chyba, ktorú ona spravila bolo po referende, bez zjavného dôvodu, vyvolať predčasné voľby. Tam neuspela a teraz ju to veľmi v tej vláde oslabilo,“ dodal.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices