brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Občania EÚ by mali mať sociálne istoty aj v prípade tvrdého brexitu

Európska únia prijíma opatrenia na zabezpečenie práv v oblasti sociálneho zabezpečenia občanov z členských štátov EÚ v Spojenom kráľovstve a štátnych príslušníkov Spojeného kráľovstva v EÚ27, ktorí požívali právo na voľný pobyt pred vystúpením Spojeného kráľovstva z Únie.

Veľvyslanci členských štátov zasadajúci vo Výbore stálych predstaviteľov v Rade schválili znenie návrhu nariadenia o krízových opatreniach v oblasti koordinácie systémov sociálneho zabezpečenia. Coreper teraz bude informovať Európsky parlament o tom, že ak Parlament prijme svoju pozíciu v prvom čítaní v rovnakom znení, Rada by mala byť schopná jeho pozíciu schváliť.

Opatrenia sú časovo aj rozsahom obmedzené a EÚ ich prijme jednostranne. Nariadenie nadobudne účinnosť, len ak Spojené kráľovstvo odíde z Únie bez platnej dohody o vystúpení.

„Návrhom nariadenia sa zabezpečuje, aby členské štáty naďalej uplatňovali základné zásady koordinácie systémov sociálneho zabezpečenia EÚ. Krízovými opatreniami sa štátnym príslušníkom EÚ27 aj štátnym príslušníkom Spojeného kráľovstva, ktorí sa voľne pohybovali v rámci Únie, zaručí, že budú môcť požívať svoje práva sociálneho zabezpečenia, ktoré nadobudli pred vystúpením Spojeného kráľovstva z Únie,“ uviedol Marius-Constantin Budăi, minister práce a sociálnej spravodlivosti Rumunska.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Toto nariadenie sa vzťahuje na tieto osoby:

  • štátni príslušníci členských štátov, osoby bez štátnej príslušnosti a utečenci, na ktorých sa vzťahujú alebo vzťahovali právne predpisy jedného alebo viacerých členských štátov alebo ktorí sú alebo boli v situácii zahŕňajúcej Spojené kráľovstvo pred dátumom uplatňovania tohto nariadenia, ako aj ich rodinní príslušníci a pozostalí
  • štátni príslušníci Spojeného kráľovstva, na ktorých sa vzťahujú alebo vzťahovali právne predpisy jedného alebo viacerých členských štátov pred dátumom uplatňovania tohto nariadenia, ako aj ich rodinní príslušníci a pozostalí

Návrhom nariadenia nie sú dotknuté existujúce dohovory a dohody v oblasti sociálneho zabezpečenia medzi Spojeným kráľovstvom a jedným alebo viacerými členskými štátmi.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices