Sulik
Europoslanec Richard Sulík. PHOTO: © European Union- EP.

Slovensko sa chystá na eurovoľby. Europoslanec Sulík prehovoril o výhodách, ktoré nám členstvo v EÚ prináša

BRATISLAVA / Radi platíme eurom, milujeme cestovanie iba s občianskym preukazom či štúdium kdekoľvek v EÚ. Keď však treba ísť zahlasovať za ľudí, ktorí nás v nej budú zastupovať, veľmi sa nám nechce. V roku 2003 z viac ako polovice Slovákov vtedy EÚ povedalo jednoznačné áno až 92% z nich. Aký prínos má členstvo v EÚ pre Slovákov? Prečo by sme podľa europoslanca Richarda Sulíka mali ísť voliť?

Až 83% peňazí, ktoré sa na Slovensku preinvestovali, použili aj na budovanie, pochádzajú práve z Európskej únie. Slovensko taktiež prispieva do EÚ no v pomere – 1 euro dáme a 3 eurá dostaneme. K tomuto pomeru sa vyjadril aj europoslanec za Európskych konzervatívcov a reformistov Richard Sulík, ktorý poznamenal, že 1 miliardu zaplatíme a máme nárok na 3 miliardy. „To, že máme nárok neznamená, že to aj dostaneme. Po prvé nie sme v stave všetko vyčerpať, po druhé za európske peniaze sa veľakrát kúpia veci, ktoré sú predražené. Po tretie korupcia, ktorá na Slovensku je, z toho niečo aj ukrojí. Nie je to teda úplne v tom pomere, je to citeľne menej,“ vysvetlil.

Podľa slov Sulíka je veľkou škodou, že nie sme šikovnejší v čerpaní eurofondov. V budúcom rozpočtovom období, ktoré začne od roku 2021 už to bude menej peňazí. „Budeme dokonca možno netto prispievatelia – budeme viac platiť ako dostaneme,“ upozornil.

Výhody členstva v EÚ pre Slovensko?

Radi platíme eurom, milujeme cestovanie iba s občianskym preukazom či štúdium kdekoľvek v EÚ. Keď však treba ísť zahlasovať za ľudí, ktorí nás v nej budú zastupovať, veľmi sa nám nechce. Už trikrát po sebe bola účasť Slovákov vo voľbách do Európskeho parlamentu najnižšia zo všetkých krajín a opäť to vyzerá tak, že sa história môže zopakovať. „My sme rekordéri všetkých rekordérov, čo sa týka tej účasti. Členstvo v Európskej únii je hlavným záujmom Slovenska. Tie hlavné výhody, ktoré Slováci majú sú: Schengen, spoločná mena, eurofondy a aj spoločný trh. Tie výhody sú evidentné a ľudia to aj chápu, sú spokojní s naším členstvom. No ak sú ľudia spokojní, sú pasívni. Tí, čo chcú zmenu robia nejakú aktivitu, napríklad idú voliť,“ pokračoval a zároveň prezradil, že tentokrát nebude už kandidovať za europoslanca.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

„Ľudia to vnímajú – Brusel ďaleko a Pán Boh vysoko, veď to nejak funguje. Dnes ma už tá účasť neprekvapuje ale dúfam, že bude o niečo vyššia,“ podotkol Sulík. Voľby do Európskeho parlamentu budú už tento rok 25. mája. Posledný výskum eurobarometra ale ukázal že voliť pôjde 27% Slovákov až na stopercent. „Treba pripomenúť, že vždy volíme rovnaké množstvo mandátov či pôjdeme voliť všetci, alebo takmer nikto,“ poznamenal. Účasť na eurovoľbách je ale tak či tak dôležitá.

My sme navrhli, dajme voľby na piatok, zlúčme eurovoľby s prezidentskými a tým ľuďom, ktorí pôjdu voliť, dajme deň voľna.“ Návrh, ktorý odprezentoval Sulík s jeho kolegami ale pozitívny ohlas v našom parlamente nemal.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices