May
Britská premiérka Theresa May. PHOTO: © European Union- EP.

Theresa May pripúšťa odklad brexitu. Chce vyjednať nové podmienky

LONDÝN / Britská premiérka Theresa May pripustila, že môže požiadať o odklad termínu pre odchod Británie z Európskej únie. Vyjadrila sa, že vláda požiada Brusel o jednorázový a krátkodobý odklad iba v prípade, ak poslanci odmietnu pri hlasovaní podporiť jej vyjednanú dohodu o odchode z únie, takisto aj možnosť, že Británia opustí EÚ bez akejkoľvek predchádzajúcej dohody 29. marca.

Donedávna May odmietala odklad termínu pre vystúpenie krajiny z EÚ, k ústupku ju presvedčila hroziaca revolta vnútri kabinetu. Niektorí jeho členovia jej dali najavo, že pokiaľ nevylúči možnosť vystúpenia Británie z únie bez dohody, podporia v parlamente dodatok k už vyjednanej dohode, ktorý by umožnil poslancom prevziať úplnú kontrolu nad celým brexitovým procesom.

Sú stanovené presné dátumy hlasovaní

Premiérka vymenovala poslancom tri záväzky, ktoré prijala ohľadom ďalšieho postupu. Dôvodom boli ich obavy o dopade aktuálnej neistoty na ekonomiku krajiny. Sľúbila im, že do 12. marca predloží parlamentu vyjednanú dohodu s EÚ k novému hlasovaniu. Pokiaľ táto dohoda nezíska dostatočnú podporu, nechá poslancov hlasovať 13. marca o tom, či by mala Británia vystúpiť z únie bez dohody. Pokiaľ takúto možnosť poslanci odmietnu, 14. marca prebehne hlasovanie o odklade termínu vystúpenia krajiny z EÚ.

Britská premiérka má v otázke brexitu jasno

Odklad by podľa May poskytol vláde viac času na vyjednávanie prípadných zmien v dohode o brexite, na druhej strane zdôraznila, že možnosti, o ktorých majú poslanci hlasovať, ostávajú rovnaké. Musia sa rozhodnúť, či má Británia opustiť EÚ s dohodou, bez nej alebo v nej ostať.  „Chcem jednoznačne povedať, že sama o predĺžení lehoty podľa článku 50 nestojím. Našim jediným záujmom by mali byť vyjednanie dohody a odchod 29. marca,“ vyhlásila premiérka. Dodala, že pokiaľ by bol nový termín stanovený neskôr ako koncom júna, znamenalo by to, že sa Británia bude musieť zúčastniť volieb do Európskeho parlamentu. „Aký odkaz by sme tým vyslali 17 miliónom ľudí, ktorí takmer pred tromi rokmi hlasovali pre odchod z EÚ?“ pýta sa May.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Líder opozície označil predložený plán premiérky za cynický a bezohľadný. Poslanec Hilary Benn na otázku, k čomu prípadný odklad brexitu využije, odpoveď nedostal. Parlament už raz dohodu s Bruselom odmietol. Kontroverzná časť je takzvaná írska poistka, ktorá má zabrániť hraničným kontrolám medzi Írskom a Severným Írskom. May sa snaží s EÚ dohodnúť na zmenách, Brusel ale text dohody zmeniť neplánuje.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

brexit, londyn

Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a …

Consent choices