zamestnanci
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Daňové zaťaženie práce je podľa Európskej komisie na Slovensku nadpriemerné

BRATISLAVA – Slovenské verejné financie ťažia predovšetkým zo zdaňovania práce. Výhodnejšie pre hospodársky rast ako aj stabilitu verejných financií by pritom bolo presunúť daňové zaťaženie z práce na zdaňovanie majetku a environmentálne dane, ktoré sa považujú za menej škodlivé pre rast. Konštatuje to vo svojej aktuálnej správe o Slovensku Európska komisia (EK), podľa ktorej daňové a odvodové príjmy z práce tvorili v roku 2016 na Slovensku až 53,9 % celkových daní, kým priemer Európskej únie predstavoval 49,7 %. Naopak, podiel príjmov zo spotreby a kapitálových daní je pod priemerom únie.

„Prevaha príjmov súvisiacich so zamestnanosťou spôsobuje, že verejné financie sú vystavené cyklickým a štrukturálnym zmenám na pracovnom trhu, a to aj v dôsledku vyššej automatizácie a prechodu na priemysel 4.0,“ konštatuje v správe Európska komisia. Príjmy Slovenska z majetkových a environmentálnych daní patria pritom podľa Bruselu medzi najnižšie v rámci Európskej únie. Majetkové dane dosahovali v roku 2017 iba 0,4 % HDP, kým priemer v únii bol 1,6 % HDP. Podiel environmentálnych daní na Slovensku predstavoval 1,8 %, kým v únii to bolo 2,4 %.

„Je to náznak, že Slovensko možno nedostatočne využíva zdaňovanie majetku a environmentálne dane ako zdroje príjmu,“ konštatuje v správe komisia s tým, že dobre navrhnutými politikami by sa potenciálne mohlo presunúť daňové zaťaženie preč zo zaťaženia práce a zraniteľné skupiny, ako napríklad rodiny s nízkymi príjmami, by sa mohli ochrániť pred prílišným zvyšovaním daní.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Podľa poslanca opozičného hnutia OĽaNO Eduarda Hegera tak aj Európska komisia potvrdzuje, že rozloženie daní medzi jednotlivé skupiny obyvateľstva na Slovensku je zlé a nevyvážené. „Z toho jasne vidieť, že slovenskú ekonomiku a štátny rozpočet ťahajú hlavne pracujúci ľudia. To je jeden z dôvodov, prečo Slovensko už niekoľko rokov stagnuje a nedobieha priemer životnej úrovne Európskej únie,“ tvrdí.

Na Slovensku je tak podľa Hegera nevyhnutné začať so zmenami daňového mixu a s potrebnými opatreniami na zlepšenie stále sa zhoršujúceho podnikateľského prostredia. Za potrebné považuje predovšetkým zníženie priamych daní tak, ako na to poukazuje Európska komisia, minimalizovať vládne zásahy do podnikania v podobe rôznych daňových výnimiek alebo dotácií a znížiť byrokraciu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices