lajcak
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák . PHOTO: © European Union.

Delegáti z celého sveta sa stretli na 40. zasadnutí. Slovensko v sídle otvorilo nezvyčajnú výstavu

ŽENEVA / V priestoroch Paláca národov v Ženeve je v týchto dňoch mimoriadne rušno. Zišli sa tam delegáti z celého sveta na jubilejnom 40. zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva. Slovensko pri tejto príležitosti otvorilo výstavu.

V ženevskom sídle OSN sa stretli špičky svetovej diplomacie aj za účasti slovenského ministra zahraničných vecí. Po nedávnej konferencii o boji proti antisemitizmu v Bratislave sa Miroslav Lajčák opäť venoval pálčivým témam, ako je zbrojenie a šírenie ľudských práv vo svete. Absolvoval tiež maratón rokovaní s najvyššími predstaviteľmi medzinárodných organizácií, na čele s vysokou komisárkou OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletovou. Slovensko je v súčasnosti členom rady pre ľudské práva a z tejto pozície sa snaží aktívne vystupovať na medzinárodnom poli. „Nemôžme sa tváriť, že tragédie, ktoré sa odohrávajú niekoľko 100 kilometrov od nás, sa nás netýkajú. Myslím si, že solidarita a zodpovednosť je niečo, čo sa od nás očakáva,“ uviedol Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí Slovenskej republiky.

Okrem stretnutia na najvyššej úrovni sa minister Lajčák zúčastnil aj na otvorení výstavy venovanej Dávidovi Unreichovi. Výstava približuje príbeh Bratislavčana, ktorý v čase nástupu fašizmu bránil utláčanú židovskú komunitu. Unreich, ktorý pôvodne študoval za rabína, sa venoval zápaseniu a dosiahol početné úspechy v celej Európe, ale aj v Spojených štátov, kam emigroval. „Pochádzal zo židovskej rodiny, ktorej časť bola zavraždená počas holokaustu a práva Židov boli potláčané na Slovensku, ale aj v celej Európe. On bol jeden z tých, ktorý sa proti tomu postavil,“ povedal Michal Vaněk, múzeum židovskej kultúry.

Viac..  EK odporúča opatrenia na boj proti falšovaniu a lepšiu ochranu práv duševného vlastníctva

Slovensko chce ukázať na príklade nebojácneho mladého muža, ktorý sa postavil zlu, že má svojho hrdinu, na ktorého činy môže byť hrdé.„Máme hrdinov, máme osobnosti, ktoré preslávili aj našu krajinu, preslávili aj seba tým, že mali jasné morálne postoje a že odmietli nacizmus a fašizmus,“ dodal Miroslav Lajčák. Príbeh zaujal nielen zástupcov zahraničných delegácií, ale aj návštevníkov centrály OSN.„Ak by sa vodcovia krajín, ktorí chcú zabíjať ľudí stretli s Unreichom v ringu, neboli by žiadne vojny,“ dodala Justine, návštevníčka z Francúzska.

Putovná výstava je príspevkom Slovenska v rámci zasadnutia rady OSN pre ľudské práva a potrvá do polovice marca.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices