studenti
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

EÚ chce navýšiť financovanie programu Erasmus+

Viac možností vycestovať na čas do zahraničia a podpora pre znevýhodnených ľudí. Parlamentný výbor pre vzdelávanie načrtol svoje priority pre Erasmus+ na nasledujúce obdobie.

Poslanci 20. februára hlasovali o podobe programu Erasmus+ v nasledujúcom rozpočtovom období od roku 2021 do 2027.

Čo chcú poslanci?
  • Strojnásobiť rozpočet na nasledujúce rozpočtové obdobie.
  • Uľahčiť zapojenie ľudí, ktorí majú obmedzené možnosti. Podporné opatrenia ako jazykové kurzy, administratívna podpora alebo online vzdelávanie.
  • Vytvorenie stredísk pre odbornú prípravu – nadnárodné platformy poskytujúce odbornú prípravu, kde ľudia získajú zručnosti potrebné v určitom odbore.
  • Vyššie spolufinancovanie a spoluprácu s ostatnými európskymi programami.

 

Existujúce študijné programy európskych študentov v Británii a Britov v EÚ by nemali byť ohrozené ani v prípade brexitu bez dohody. Výbor pre vzdelávanie už 5. februára prijal súhlasné stanovisko k pokračovaniu financovania všetkých aktivít programu Erasmus+, ak by Spojené kráľovstvo odišlo z EÚ bez akejkoľvek dohody.

Čo je Erasmus+?

Erasmus+ je program Európskej únie zameraný na podporu vzdelávania, mladých ľudí a športu. Jeho počiatky siahajú do roku 1987, keď sa v rámci neho uskutočňovali študentské výmeny. Od roku 2014 poskytuje podobné možnosti aj učiteľom, stážistom a dobrovoľníkom všetkých vekových kategórií.

Za viac ako tridsať rokov jeho existencie sa ho zúčastnilo viac ako deväť miliónov ľudí a len v roku 2017 sa využilo takmer 800 tisíc osôb. Do programu je v súčasnosti zapojených 33 krajín, okrem 28 krajín EÚ sa na ňom podieľa aj Turecko, Severné Macedónsko, Nórsko, Island a Lichtenštajnsko. Okrem toho je otvorený partnerstvám s krajinami celého sveta.

Viac..  Euroscola 2024: Súťaž o cestu do Štrasburgu vyhrali stredoškoláci z Vranova nad Topľou

Cenné skúsenosti

Podľa Európskej komisie dostal jeden z troch stážistov z programu Erasmus+ ponuku zamestnania od spoločnosti, kde stážoval. Po piatich rokov od skončenia štúdia je miera nezamestnanosti mladých ľudí, ktorí študovali alebo pracovali v zahraničí, o 23 percent nižšia ako u tých, ktorí takúto skúsenosť nemajú.

Ako sa prihlásiť?

Príležitosti, ktoré ponúka program Erasmus+, môžu využiť jednotlivci i organizácie z celého sveta. Podmienky a postup sa líšia v závislosti od konkrétneho programu, do ktorého sa chcete prihlásiť.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices