Lajcak
Miroslav Lajčák. PHOTO: © European Union- EP.

Lajčák: Môžu vznikať otázky, či je jasne zadefinovaná zahranično-politická orientácia Slovenska

BRATISLAVA / Čo dôležitá zahranično-politická udalosť, to konflikt medzi rezortom diplomacie a časťou koalície. Tak vyzerá posledné týždne pozícia ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka. Napriek tomu vraj ale flintu do žita zatiaľ nehádže.

Napriek tomu, že nie je členom strany SMER, dlhé roky je tvárou jej zahraničnej politiky. Posledné mesiace to ale vyzerá akoby bol  opozičným ministrom zahraničných vecí. Pri všetkých dôležitých stanoviskách je totiž názor aj jeho vlastných kolegov odlišný ako jeho oficiálny postoj – či to bol Marakéš alebo momentálne Venezuela. „Vnímam to jednak v kontexte kalendára, ale zároveň sa na to dvíham s ustarostením, pretože môžu vznikať otázky o tom, či Slovensko náhodou v tichosti neprehodilo výhybku a či naše programové vyhlásenie, v ktorom je jasne zadefinovaná orientácia na Európsku úniu a na naše členstvo v Severoatlantickej aliancii, či naozaj takto je jasne aj v srdci poslancov,“ uviedol Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí SR.

Viac..  Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Ľahké prímerie v zahraničnej politike a v koalícii môže narušiť debata o bezpečnostnej stratégii, ktorá prekáža koaličnej SNS. Už nejaký čas je schválená vládou. Na rokovanie parlamentu ale nebola predložená ani po novom roku a zatiaľ sa nahovorí nahlas ani o tom, že by sa mala objaviť na marcovej parlamentnej schôdzi.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices