utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Súd rozhodol o obvinenom v prípade 71 migrantov, ktorí sa udusili v chladiarenskom voze

KECSKEMÉT / Súd poslal do väzenia na 4 roky a 8 mesiacov Bulhara, ktorý je obvinený v súvislosti so smrťou 71 migrantov. Tí sa v roku 2015 udusili v chladiarenskom voze. Muž je zodpovedný aj za naverbovanie dvoch zo štyroch hlavných pašerákov, ktorí za smrť utečencov môžu.

Tridsaťdeväťročného muža súd uznal vinným zo spolupáchateľstva na trestnom čine prevádzačstva. Za mreže si sadne na 4 roky a 8 mesiacov. Mŕtvych 71 migrantov objavila rakúska polícia 27. augusta 2015 v opustenom chladiarenskom aute pri diaľnici neďaleko hraníc s Maďarskom. Medzi obeťami bolo aj osem žien a 4 deti, v aute sa nachádzali prevažne migranti zo Sýrie, Iraku a Afganistanu. Keďže všetci prevážaní zomreli ešte pred hranicami, vyšetrovanie prevzali maďarské úrady. V kauze bolo z organizovaného prevádzačstva obžalovaných 14 ľudí. 

Štyroch hlavných obžalovaných v procese poslal maďarský súd minulý rok 14. júna na 25 rokov za mreže. Prokuratúra pre vinníkov tragédie žiadala doživotie. Rozhodnutie zatiaľ nie je konečné, prokuratúra aj obhajoba sa proti rozsudku odvolali. Ďalších 9 súdených osôb dostalo tresty v trvaní od 3 do 12 rokov vo väzení.

Viac..  Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Deň po smrti migrantov sa situácia opakovala

Štyria členovia gangu sa prevozu priamo zúčastnili. Podľa obžaloby skupina od februára do augusta 2015 prepravila do západnej Európy okolo 1 200 ľudí a zarobili na tom státisíce eur. 

Prokuratúra v záverečnej reči uviedla aj priťažujúcu okolnosť, ktorou bolo, že deň po smrti 71 migrantov sa v rovnakom type auta objavilo v podobnej situácii ďalších 81 ľudí. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices