Smolkova
Bývalá europoslankyňa Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Smolková: Pán prezident Kiska pozerá na vlastnú krajinu čiernymi okuliarmi

V ostatnom období sme svedkami výmeny názorov o tom, či prezident Kiska ohovára, alebo neohovára republiku, ktorej je prezidentom. Som presvedčená o tom, že jeho pohľad je neobjektívne kritický. Jeden príklad za všetky. Návšteva komisárky Jourovej v Košiciach /v piatok 1. 3.2019/ dala príležitosť prezidentovi republiky Andrejovi Kiskovi, aby našej republike opäť „naložil“.

Pán prezident je tu 5 rokov a za celý jeho mandát som počula iba veľmi málo návrhov riešení rómskeho problému. Jeho vyjadrenie: “Musím s veľkou ľútosťou skonštatovať, že tejto téme sa venujeme veľmi málo. Máme vládneho splnomocnenca, ktorý, myslím si, odvádza veľmi dobrú prácu, ale z pohľadu zložitosti tejto problematiky vždy apelujem, že podľa môjho názoru nato, aby sme takú ťažkú problematiku dokázali riešiť, by to mal byť minimálne minister, alebo ideálne podpredseda vlády.“ Poukázal na množstvo problémov, ale zabudol povedať, že za mnohými sú aj rodičia rómskych detí, ktoré ich neposielajú do školy, čoho dôsledok sú absencie a  neukončenie vzdelania a následne neuplatniteľnosť na trhu práce.

Prezident vlastnej krajiny kritizuje, ale naproti tomu komisárka Jourova, poukázala na pozitívne príklady: „Chcela som vidieť realitu, chcela som hovoriť s učiteľmi, chcela som hovoriť s deťmi. To sa mi podarilo včera.  Mám celkom dobré zážitky, veľa optimizmu,“ povedala komisárka Jourová.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Pozitívnych príkladov v práci s Rómami je skutočne veľa. Sú za tým starostovia, občianske zduženia, učitelia, samosprávy, ale aj štát. Osobne som navštívila mnoho obcí napríklad v Bardejovskom okrese, v Michalovskom okrese, či v okrese Košice – okolie a ak by pán prezident chcel o dobrých príkladoch vzdelávania a uplatnenia na trhu práce Rómov vedieť viac, rada mu dám adresy na ich návštevu.

O red

Odporúčame pozrieť

Jourova

Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v pondelok oznámila, …

Consent choices