Putin
Ruský prezident Vladimir Putin. PHOTO: © European Union.

Rusko chce vytvoriť vlastný internet. Vraj ide o nutnú obranu proti Západu

MOSKVA / Ruský prezident Vladimir Putin vo svojom prejave oznámil, že si krajina musí vytvoriť vlastnú internetovú sieť ako nezávislý segment. Chce tak zabrániť možným pokusom Západu znemožniť krajine prístup ku globálnej sieti.

Putin tvrdí, že ide o nutné opatrenie, no kritici tzv. „ru-netu“ sa obávajú rozsiahlej cenzúry. Ako píše portál iDnes.cz, prezident to vyhlásil krátko potom, čo Duma v prvom z troch hlasovaní schválila návrh zákona, ktorý sprísňuje dohľad nad ruským internetom. Dokument prezývaný aj zákon o „suverénnom internete“ či „nezávislom ru-nete“ má celkový internetový chod nanovo prechádzať cez kontrolné brány ruského komunikačného úradu Roskomnadzor.

Podľa Kremľu je zákon ochranou pred škodlivým vplyvom zahraničia, predovšetkým zo Spojených štátov amerických. Kritici dokumentu sa obávajú rozsiahlej kontroly internetu a jeho cenzúry. Ruskí odborníci poukazujú aj na jeho obmedzenú funkčnosť, keďže sa sieť neustále aktualizuje a rozširuje. Podľa IT webu The Register je súčasťou návrhu aj vystavenie vlastných záložných kmeňových systémových serverov doménových mien. Tie by mali plniť požiadavky koncových užívateľov aj v prípade, že nastane obávaný scenár a niektorá z krajín Západu práve pre manipuláciu s koreňovým serverom odpojí od siete všetky stránky s koncovkou „.ru“. Záložné koreňové servery môže Rusko používať aj bez toho, aby sa obávaný scenár vôbec odohral, a môže aj svojvoľne zneprístupniť svojim užívateľom ľubovolné domény.

Viac..  Ukrajina zatvára dvere transportu ruského plynu do Európy

Aktuálne Rusko blokuje niektoré stránky, medzi nimi aj web opozičného politika Alexeja Navalného alebo sieť Linked In. Niektorí pozorovatelia sa obávajú, že Rusko postupuje s cieľom vytvoriť svoj vlastný národný internet, teda si vezme príklad z Číny. Cez „Veľký čínsky firewall“ blokuje prístup na stránky ako Google, Facebook alebo aj YouTube.

Nové ruské servery by sa mali nachádzať okrem Ruska v Brazílii, Indii, Číne, Južnej Afrike a využívať ich budú môcť len občania týchto krajín. Rusko sa týmto krokom chce postaviť proti dominancii USA a niektorých štátov Európskej únie v záležitostiach kontroly internetu. V súčasnosti sú koreňové servery v 34 štátoch a podliehajú medzinárodnej správe.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices