potraviny
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Opozícia plánuje zrušiť daň na potraviny, ktorú presadila strana SNS

BRUSEL/BRATISLAVA / Od začiatku roka narástli ceny niektorých potravín najrýchlejšie za posledné roky. Podľa niektorých politikov aj analytikov je príčinou nárastu takzvaná daň na potraviny, ktorú presadila vládna SNS. Opozícia ju navrhuje zrušiť, a to už na marcovej schôdzi parlamentu.

Keď poslanci SNS predkladali návrh na zavedenie špeciálneho odvodu pre obchodné reťazce, tvrdili, že obchody zarábajú priveľa, preto im treba ubrať zo zisku. Tvrdili, že to vraj nespôsobí zdraženie potravín. Nuž, mýlili sa. Ceny potravín v slovenských obchodoch prekonali dlhoročný rekord. Opoziční poslanci Jozef Mihál a Martin Poliačik preto podajú už na najbližšej schôdzi parlamentu návrh, ktorým chcú osobitný odvod pre obchodné reťazce zrušiť.

Medzi odborníkmi a makroekonómmi kolujú aj názory, že to môže mať ešte ťažšie dopady na jednotlivcov aj na štát. Európska únia totiž môže vyhodnotiť, že toto nové pravidlo protirečí zákonom v Európskej únii a Slovensko bude musieť platiť poškodeným firmám veľké peniaze.

„Znevýhodnení obchodníci sa môžu obrátiť na Súdny dvor Európskej únie a je vysoko pravdepodobné, že uspejú. Čo to znamená pre Slovákov? Predovšetkým to, že zaplatia dvakrát. Prvýkrát v cene zvýšených potravín a druhýkrát by museli zaplatiť náhradu škody, ktorú spôsobila táto vláda,“ vysvetľuje bývalý právnik európskeho súdneho dvora Michal Liptaj.

Viac..  Europarlament podporuje prísnejšie pravidlá EÚ pre bezpečnosť hračiek

„Je tam priestor na to, aby aj obchodné reťazce dokázali trošku poľaviť zo svojich privysokých obchodných prirážok, aby sa nemusela konečná cena zvyšovať,“ myslí si poslanec NR SR Radovan Baláž. „Opozícia úplne ignoruje vyhlásenie Ministerstva financií SR a jeho analytikov. Tí jasne povedali, že osobitný odvod mal minimálny vplyv na rast cien potravín v sledovanom období. Dôvodom zvýšenia cien je nárast energií alebo príplatky za prácu v noci a za víkendy,“ pridala sa riaditeľka kancelárie predesdu SNS Zuzana Škopcová.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices