vlajka
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Slovensko si spôsobilo ďalšiu diplomatickú hanbu

BRATISLAVA / Slovensko opäť pohorelo. Náš kandidát na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu v Luxemburgu nenašiel podporu. Michal Kučera je teda už štvrtým neúspešným kandidátom. To je však zároveň diplomatickou hanbou pre Slovensko, ktorú sa okrem ministerstva spravodlivosti pokúsi tentoraz riešiť už aj rezort diplomacie.

Spravím absolútne všetko, čo je v mojich silách, aby sme túto kliatbu prekonali a aby moja vlasť mohla byť na mňa hrdá,“ vyhlásil Michal Kučera. Nepodarilo sa a Michal Kučera neuspel. Ide o dlhoročného a skúseného právnika. Dlhé roky pôsobí v kancelárii Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu, Súdna rada ho v novembri uprednostnila pred Jánom Mazákom. Nie je to dobrá správa ani pre Slovensko, ani pre samotnú Európsku úniu, vyhlásil minister spravodlivosti Gábor Gál. Minister zahraničných vecí Lajčák dodal: Nie je to úplne normálne, že nám odmietli štyroch kandidátov. Odmietam uveriť, že nie sme schopní ponúknuť kvalitného kandidáta. ja sa tej téme povenujem aj osobne v najbližších dňoch.

Sudcu sa nám nedarí zvoliť už štvrtý rok. Mandát ale trvá iba šesť rokov a tak je otázne, či má zmysel hľadať nástupcu na dva roky. Tých kandidátov, ktorých dala vláda, ktorých vybrala Súdna rada, nie že neboli zlí, boli veľmi dobrí. Keď si vezmeme, akí kandidáti prešli v iných krajinách, vidíme tu taký nepomer,“ hovorí Gál. Všeobecný súd rieši spory, pri ktorých občania tvrdia, že sa ich dotklo alebo ich poškodilo rozhodnutie niektorej z inštitúcií EÚ. V praxi ide predovšetkým o spory týkajúce sa pôdohospodárstva, hospodárskej súťaže či duševného vlastníctva.

Viac..  R. Metsola: Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices