copyright
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európsky parlament čaká posledné hlasovanie o nových pravidlách na ochranu autorských práv

Gify, mémy a úryvky z článkov budú môcť byť aj naďalej zdieľané na internete. Vyplýva to z novej smernice o autorských právach. Plénum európskeho parlamentu bude o nej hlasovať koncom marca.

Veľké online platformy by mali prestať zarábať na práci novinárov a tvorcov bez toho, aby im za to primerane zaplatili. Vyplýva to z nových pravidiel autorského práva, ktoré berú do úvahy digitálne prostredie a týkajú sa platforiem ako YouTube, Facebook alebo Google News. Viac sa dozviete vo videu nad článkom.

Na znení novej legislatívy sa Európsky parlament dohodol s členskými štátmi (Radou ministrov) už v polovici februára. Právny výbor tento kompromis odobril 26. februára.

Dosiahli sme skutočne dobrú dohodu,“ pochvaľuje si spravodajca návrhu a hlavný parlamentný vyjednávač, nemecký poslanec za ľudovcov Axel Voss. „Pozícia parlamentu bola pôvodne prísnejšia, čo sa týka zodpovednosti platforiem. Tiež sme presadzovali práva týkajúce sa športových podujatí. Na tom stále môžeme pracovať v budúcnosti. Teraz som spokojný, že sme s Radou dospeli k tomuto dobrému a vyváženému kompromisu,“ hovorí.

Viac..  Jozef Mihál: Nástup umelej inteligencie všetkých zaskočil, na stole je prvý zákon jej regulácie

Voss dúfa, že plénum bude o reforme copyrightu hlasovať ešte v marci. „Tým uzatvoríme postup na európskej úrovni. Členské štáty potom musia do dvoch rokov zapracovať smernicu do svojho právneho systému,“ vysvetlil ďalší postup

„Dohoda pripravuje internet na vývoj, z ktorého budú mať úžitok všetci a nielen pár mocných,“ uviedol Axel Voss, hlavný parlamentný vyjednávač.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices