zeny
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

V Európskom parlamente narastá počet žien vo vedúcich pozíciách

Pomer žien – poslankýň – v Európskom parlamente počas posledných desaťročí postupne narastal, no stále ich je menej ako polovica. Pozrite sa, ako sa vyvíjali ich počty. 

Aj keď sa veci postupne zlepšujú, ženy stále nie sú dostatočne zastúpené v politike a verejnom živote, či už je to na miestnej, národnej alebo Európskej úrovni.

Počet poslankýň Európskeho parlamentu za posledné desaťročia značne narástol. V období od roku 1952 do prvých priamych eurovolieb v roku 1979 pôsobilo v parlamente len 31 poslankýň. Po prvých priamych voľbách v roku 1979 sa počet žien zvýšil na 15,2% a narastal po každých nových voľbách, ktoré sa konajú raz za päť rokov. Dnes je v Európskom parlamente 36,4% žien.

Aj keď to stále nie je pol na pol, toto číslo je vyššie ako svetový alebo európsky priemer v národných parlamentoch. Situácia je dosť odlišná aj v členských štátoch EÚ. Najviac poslankýň majú vo Fínsku (76,9%), Chorvátsku s Írsku (po 54,5%). Naopak, najmenej žien dnes sedí v estónskom, cyperskom (16,7%) a bulharskom parlamente (17,6%).

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

V Európskom parlamente narastá aj počet žien vo vedúcich pozíciách. Zo štrnástich podpredsedov parlamentu je dnes päť žien. Ženy dnes predsedajú aj jedenástim z 23 parlamentných výborov. V predošlom volebnom období boli len tri podpredsedníčky parlamentu a osem predsedníčok výborov.

V januári tohto roku poslanci prijali uznesenie o rodovom zastúpení v Európskom parlamente. Apelujú tu na politické skupiny, aby v novom volebnom období navrhli na riadiace pozície mužov aj ženy. Ide o posty ako sú predseda EP, podpredsedovia EP, predsedovia výborov a delegácií alebo kvestori.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices