zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 8. týždňa 2019

TÉMOU MINULÉHO TÝŽDŇA BOLA OPÄŤ OBCHODNÁ VOJNA

NEMECKO: Spotrebiteľské ceny v Nemecku rástli v úvode roka v súlade s prvým odhadom o 1,4 % [v závere roka rástla inflácia o 1,6 %] a podľa harmonizovaného indexu HICP o 1,7 %.

„Nemecký index PMI v priemysle za február vyšiel o niečo horšie ako trhy očakávali. Podľa predbežných odhadov dosiahol 47,6 bodu, no trhy odhadovali 49,8 bodov. Index za priemysel tak klesol hlbšie pod hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje expanziu od recesie. Tento výsledok investorov nepotešil a neprial ani európskej mene. Naopak hodnota indexu PMI v službách vzrástla z januárových 53 bodov na 55,1 bodu vo februári, pričom trhový konsenzus počítal s miernym poklesom. Celkovo sa to na nemeckom kompozitnom indexe prejavilo rastom o 0,6 bodu na 52,7 bodu, kde tiež trhy očakávali mierny pokles. Tieto výsledky boli pre trhy pozitívne, ale vývoj priemyselného PMI indexu stále „zaváňa“ spomaľovaním nemeckej ekonomiky.

Zaujímavým zverejnením bol index podnikateľskej nálady IFO v Nemecku. Atmosféra medzi nemeckými podnikateľmi podľa tohto indexu sa vo februári mierne zhoršila na 98,5 bodu z januárovej hodnoty 99,3 bodu. Trhy očakávali zhoršenie nálady, ale o niečo miernejšie [pokles na 98,9 bodu],“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Nálada v nemeckej ekonomike podľa indexu ZEW výrazne klesla na 15,0 bodu z januárovej hodnoty 27,6 bodu. Trhy očakávali zhoršenie nálady, ale oveľa miernejšie [na úroveň 20,0 bodu]. Čo sa ale týka podindexu ZEW vyjadrujúceho očakávania do budúcnosti, tak tam sa vývoj zlepšil a hodnota ukazovateľa vzrástla na -13,4 bodu z januárovej úrovne -15 bodov.

EUROZÓNA: Rovnako ako v Nemecku, tak aj v eurozóne sa podindex ZEW odzrkadľujúci očakávania budúceho ekonomického vývoja zlepšil, a to na úroveň -16,6 bodu z predchádzajúcej úrovne -20,9 bodu. Výrobný PMI index v menovom bloku klesol pod hranicu 50 bodov na 49,2 bodu, pričom trhy očakávali pokles, no iba na 50,3 bodu. Nálada v službách sa ale na rozdiel od priemyslu vyvíjala pozitívne. Vo februári totiž index PMI v sektore služieb vzrástol o 1,1 bodu na 52,3 bodu, aj napriek tomu, že trhy očakávali len mierny rast. Kompozitný index v eurozóne skončil vo februári na úrovni 51,4 body, čím prekonal aj optimistické očakávania trhu.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

USA: Aj za druhým brehom Atlantiku boli zverejnené PMI indexy. Tak ako v európskych ekonomikách, tak aj v americkej ekonomike vykazuje priemysel slabšie čísla. Index PMI vo výrobe klesol o -1,2 bodu na 53,7 bodu, no trhy očakávali pokles len o -0,1 bodu. Pri indexe v službách naopak trhy odhadovali mierny rast [o 0,1 bodu], no reálne tento index si prilepšil o 2 body. Kompozitný index PMI si tak prilepšil o 1,4 bodu na 55,8 bodu. Priaznivé čísla prišli z US trhu práce v podobe nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti. Tých za predminulý týždeň pribudlo 216 tisíc , čo je -12 tisíc menej ako trhy odhadovali.

Optimizmus na finančné trhy dodával priaznivý vývoj v rokovaniach medzi USA a Čínou o vzájomnom zahraničnom obchode. Donald Trump prehlásil, že obe strany sú už blízko dohody, a navyše dodal, že by odstránil clá, pričom pôvodne bolo v pláne sa dohodnúť na nezavedení nových ciel. Na trhoch tak panovala dobrá nálada, že k dohode dôjde skôr, než vyprší termín na zavedenie nových ciel [1. marec].

Trump však v úvode minulého týždňa opäť rozvíril hladinu tým, že má v pláne zaviesť clá na dovážané automobily, a to až vo výške 25 %. V pondelok dostal Trump správu o možnom dopade týchto cieľ na automobilový priemysel a podľa zverejnených info aj odporučenie, či k týmto clám vôbec pristupovať. Trump má aktuálne 3 mesiace na to, aby sa rozhodol, či clá zavedie, alebo nie. Európska komisia vraj už pripravuje spätný úder, pričom medzi protiopatreniami by mali byť aj clá na elektromobily, čo by malo vplyv na americkú Teslu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Trump

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; …

Consent choices