Miroslav Ziak
Expert na potravinárstvo strany SaS Miroslav Žiak. PHOTO: Archív SaS.

Miroslav Žiak: Nevolíš, nemôžeš sa sťažovať

Miroslav Žiak kandiduje z piateho miesta kandidátky politickej strany Sloboda a Solidarita. V Európskom parlamente sa chce zamerať na oblasť vyrovnania legislatívy pre všetky štáty Európskej únie na jednu úroveň.

Ako hovorí, slovenskí potravinári a poľnohospodári sú v Európskej únii znevýhodňovaní, pretože v poľnohospodárskom výbore Európskeho parlamentu nemáme od nášho vstupu do Európskej únie žiadneho zástupcu. Preto sa kandidát na europoslanca a expert na potravinárstvo strany SaS Miroslav Žiak chce dostať do tohto výboru a zastupovať slovenských farmárov a potravinárov.

Aké je vaše zamestnanie a prečo ste sa rozhodli kandidovať v nasledujucich eurovoľbách 2019?

Som expertom strany Sloboda a Solidarita na potravinárstvo, čo je zároveň aj moje hobby. Avšak venujem sa plnej škále aktivít, od kúpy a následnému predaju nehnuteľností, prenájmov, a v neposlednom rade som futbalovým rozhodcom. Potravinárstvo na Slovensku je priamo ovplyvňované Európskou úniou, preto moje rozhodnutie kandidovať v eurovoľbách 2019 bolo určitou povinnosťou. Chcem pozdvihnúť tento segment na Slovensku. Moje rozhodnutie umocnil aj fakt, že od vstupu do Európskej únie sme nemali v poľnohospodárskom výbore Európskeho parlamentu žiadneho zástupcu a tak to aj vyzerá.

Vo voľbách do Európskeho parlamentu 2019 kandidujete po prvý raz. S akými cieľmi a sľubmi chcete presvedčiť voličov, aby vám dali svoj hlas, zvolili vás za europoslanca?

Mojím najväčším cieľom, prečo kandidujem v eurovoľbách 2019, je dostať sa do poľnohospodárskeho výboru Európskeho parlamentu, odkiaľ sa plánujem zasadiť o zrovnoprávnenie slovenských farmárov a potravinárov.

Existuje podľa vás v Európskej únii demokratický deficit? Akú úlohu v EÚ by mala mať podľa vás Európska Komisia?

Podľa môjho názoru by sa mali zvýšiť kompetencie Európskeho parlamentu, ktorého členovia sú volení obyvateľmi Európskej únie.

Aké budú vaše hlavné tri priority v Európskom parlamente, keď v eurovoľbách 2019 uspejete a budete zvolený za europoslanca?

Keď uspejem v eurovoľbách 2019, v prvom rade by som chcel zrovnoprávniť slovenských a zahraničných farmárov v legislatívnych otázkach, ale aj v otázke o výške dotácií, kde naši farmári stále ťahajú za kratší koniec. Napokon, vidíme Plnohodnotne zastupovať nerovnoprávne postavenie zamestnaní v Európskej únii, či neadekvátne zaobchádzanie s opatrovateľkami, ktoré sú zneužívané agentúrami. Tiež je pre mňa dôležitá otázka dvojakej kvality potravín, v ktorej už dlhšie bojujem za to aby sme neboli označovaní za občanov druhej kategórie.

Aké kľúčové skúsenosti z vašej profesijnej histórie by ste priniesli do Európskeho parlamentu?

Ako expert na potravinárstvo často navštevujem slovenských potravinárov a farmárov, kedy počúvam ich problémy. Tieto by som rád predniesol aj na pôde Európskeho parlamentu. Tiež sú to aj skúsenosti z regiónu, ktorý je skúšaný útlmom baníctva a jeho následnou transformáciou.

Ak vám dajú voliči v eurovoľbách 2019 svoje hlasy, čo chcete ako europoslanec v Európskom parlamente skutočne dosiahnuť? Aké zmeny?

Urovnanie výšky dotácií pre všetkých farmárov po celej Európskej únii. Taktiež vyrovnanie potravinárskej legislatívy pre všetky štáty EÚ. Zjednotenie práv zamestnancov a zastaviť zneužívanie ľudí agentúrami cestujúcich za prácou do zahraničia.

Vyvíjajú podľa vás naši súčasní europoslanci dostatočné množstvo aktivít v záujme Slovenska a v prospech ľudí žijúcich na Slovensku?

Je len pár europoslancov, ktorí si plnia svoje úlohy a pomáhajú občanom Slovenska. Myslím si, že aj malá skupina poslancov vie pre Slovensko urobiť viac. V mnohých prípadoch dokonca aj jednotlivec.

Viac..  Krajná pravica v Európe rastie. V eurovoľbách nám hrozí ďalšie prvenstvo

Ak vás voliči v eurovoľbách 2019 zvolia, ako ich chcete informovať o dianí v Európskom parlamente a vašich dosiahnutých výsledkoch?

Miroslav Žiak: V modernej dobe idú do popredia sociálne siete, je to moderný nástroj na komunikáciu s voličmi ale aj nevoličmi. Toto je a aj bude môj hlavný nástroj na informovanie občanov Slovenska o mnou dosiahnutých cieľoch. Tí, ktori ma majú záujem nasledovať, ma nájdu na FacebookuInstagrameWebstránke a Blogu , kde pravidelne prispievam článkami o potravinárstve.

Vymenujte 5 závažných dôvodov, prečo by mali ísť ľudia v nadchádzajúcich eurovoľbách 2019 voliť?

Eurovoľby 2019 su veľmi dôležité a tu sú štyri najväčšie dôvody, prečo by sa ich mal zúčastniť každý volič a vyjadriť tým svoj názor a postoj k Európskej únii:

  1. Európsky parlament ovplyvňuje takmer 60% Slovenskej legislatívy a preto je dôležité aký zástupca bude občanov Slovenska zastupovať.
  2. V súčasnej dobe je veľký nárast antisystémových strán, ktoré majú za cieľ destabilizovať Európsku úniu.
  3. Tiež je potrebné, aby sa Európska únia reformovala. Bez pozitívnych reforiem budú v Európskej únii narastať radikálne a anti-systémové strany.
  4. Čím vyššia účasť v eurovoľbách 2019, tým väčšia šanca, že slovenské nesystémové strany neuspejú, a poslednom rade je to európska hanba Slovenska pri 13% účasti slovenských voličov v posledných voľbách do Európskeho parlamentu.

Aký odkaz by ste chceli zanechať ľuďom, ktorí váhajú, či sa majú eurovolieb 2019 zúčastniť?

Nevolíš, nemôžeš sa sťažovať.

Na základe čoho by sa mali ľudia v európskych voľbách rozhodovať?

Odbornosť, program a kvalita kandidátov, či celej strany.

Ktore z európskych tém chcete vo svojej predvolebnej kampani komunikovať?

Potravinárstvo a poľnohospodárstvo na Slovensku. Dvojaká kvalita potravín v Európskej únii. Potravinová bezpečnosť a kvalita vyrábaných potravín. Plytvanie potravinami (food waste). Ekologické otázky, týkajúce sa životného prostredia. Transformácia regiónu Hornej Nitry.

Prečo by vám ľudia vo voľbách do Európskeho parlamentu mali dať svoj hlas?

Ak mi ľudia dajú svoj hlas a dôveru v eurovoľbách 2019, budem bojovať za slovenských potravinárov a poľnohospodárov, ale aj zamestnancov cestujúcich za prácou tak, ako aj v krajskom parlamente za záujmy obyvateľov Hornej Nitry. Pretože všetko čo robím, robím naplno.

Hrá Slovensko dostatočnú rolu v diskusii o budúcnosti v Európskej únii?

Slovensko je, bohužiaľ zatiaľ v predklone voči silnejším štátom Europskej unie. Preto je našou povinnosťou sa hrdo, ale slušne postaviť týmto krajinám.

S akým krédom idete do nadchádzajúcich eurovolieb 2019?

S úsmevom a odhodlaním za Slovensko v Bruseli. Lebo zdravý rozum je ten najlepší recept.

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices