Pellegrini
Peter Pellegrini. PHOTO: © European Union-EP.

Premiéri krajín V4 oslavovali vstup do NATO. Pre Slovensko je toto členstvo kľúčové

VARŠAVA / Stretnutím premiérov krajín V4 sme si vo Varšave pripomenuli výročie vstupu Slovenska do Severoatlantickej aliancie. Nechýbala ani prezentácia sily v podobe vojenskej prehliadky, či ukážky bojovej techniky.

Zatiaľ čo Poľsko, Maďarsko a Česká republika si 10. marca 2019 pripomínali už dve dekády v severoatlantickej aliancii, v prípade Slovenska je to o niečo menej. Členom NATO sme už 15 rokov. Všetci predsedovia vlád vo svojich príhovoroch poukázali na to, že členstvo v NATO je kľúčové, aj pre Slovensko. 

„Predpoklad, že všetky diktátorské režimy v susedstve aliancie sa transformujú, bol prehnane optimistický a história hrozby vojenského konfliktu v Európe sa vstupom do NATO a EÚ neskončila,“ vyjadril sa premiér Peter Pellegrini. „Uplynulých 20 rokov ukázalo, že sme stabilnými členmi NATO a naše partnerstvo je garanciou našej bezpečnosti,“ poznamenal poľský predseda vlády Mateusz Morawiecki.

V rámci osláv premiéri upozornili ale aj na vážne problémy, ktoré podľa ich názoru sužujú nielen Európsku úniu, ale aj Severoatlantickú alianciu.

„Vojna na východe Ukrajiny predstavuje vojenskú hrozbu s hybridnými metódami vedenia vojny či kyberterorizmu,“dodal Morawiecki. „Čelíme mnohým výzvam, akými je napríklad migrácia, či iné hrozby, ktoré narúšajú stabilitu únie,“ vyjadril sa maďarský premiér Viktor Orbán.

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

Najvýraznejšie členstvo v severoatlantickej aliancii podporil práve český premiér Andrej Babiš. Ten podporu vzniku armády európskej únie vylúčil. „S tým ostro nesúhlasím. Naozaj si neprajem, aby obranu Európy riadil nejaký komisár z Európskej komisie, a aby sa bezpečnostné hrozby riešili podobne chaoticky a improvizačne ako napríklad záchrana eurozóny,“ vyhlásil.

Na záver osláv predviedli vojaci ukážky svojho bojového umenia a vojenskej techniky. Slovenský premiér pritom pripustil aj to, že na domácej pôde čelí neustálym diskusiám týkajúcich sa nášho členstva v NATO. „Slovensko je malá krajina, ale ak by sme ostali sami, nestali by sme sa mostom, ale veľmi ľahko korisťou,“ dodal Pellegrini.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices