May
Doterajšia premiérka Theresa May. PHOTO: © European Union-EP.

Premiérka May prišla s doplnkami dohody o brexite. Verí, že zmenia názor pri hlasovaní

LONDÝN / Britskú Dolnú snemovňu čaká v utorok kľúčové hlasovanie, ktoré naznačí ďalší vývoj okolo brexitu. Premiérka Theresa May chce poslancov presvedčiť novými doplnkami, ktoré sa jej podarilo dosiahnuť poslednú chvíľu. Vodca britskej opozície Jeremy Corbyn však toto rokovanie označil za neúspešné a dohodu chce opäť zmietnuť zo stola.

Britský parlament bude v utorok opäť hlasovať o brexitovej dohode. Premiérka Theresa May sa ich snaží presvedčiť doplnkami, ktoré vyjednala v pondelok na rokovaní s predsedom Európskej komisie Jeanom Claudom Junckerom v Štrasburgu.

​Opozícia, vrátane Jeremyho Corbyna už dali najavo, že zmluvu ani na druhýkrát nepotvrdia. Podľa nich sú doplnky právne nezáväzné, vláda zas tvrdi opak. Čakali tak na stanovisko generálneho prokurátora Geoffreyho Coxa. Ten sa napokon vyjadril, že doplnkový text je právne záväzný, avšak riziko uviaznutia Británie v únijných právnych štruktúrach naďalej trvá. Jeho názor môže zásadne ovplyvniť hlasovanie poslancov.

Doplnky k dohode o brexite

May chce predložiť parlamentu zmluvu o odchode z EÚ a politickú deklaráciu, na ktorej texte sa ani po pondelňajšom nočnom jednaní s Junckerom nič nezmenilo. Presvedčiť poslancov chce ale prostredníctvom troch nových textov. Jedným je podľa May „právne záväzný nástroj“ vzťahujúci sa k brexitovej zmluve, ktorá má Bruselu znemožniť, aby po neobmedzenú dobu viazal Britániu k únijným pravidlám pomocou zmienenej poistky.

Jej pomocou chce Európska únia predísť vzniku tvrdej hranice medzi Írskom a Severným Írskom, ktorá by podľa mnohých viedla k novému napätiu v historicky nepokojnom regióne. Časť konzervatívnych poslancov sa ale obáva, že Británia bude prostredníctvom poistky proti svojej vôli súčasťou únijného obchodného priestoru.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Ďalšia z úprav, ktoré má túto obavu rozptýliť, je spoločné prehlásenie pripojené k politickej deklarácii, ktorá mimo iné zaväzuje obe strany, aby sa usilovne snažili do decembra 2020 nájsť „alternatívnu dohodu“, vďaka ktorej by sporná poistka vôbec nemusela vstúpiť do platnosti.

Posledným bodom bude jednostranné prehlásenie Británie, podľa ktorého bude môcť Londýn prijať opatrenia, vďaka ktorej bude platnosť poistky iba dočasná.

Právna sila zaručená

Minister životného prostredia Michael Gove ale zopakoval vládne stanovisko, že texty majú rovnakú právnu silu ako sama dohoda o podmienkach odchodu, o ktorej by mali v utorok večer britskí poslanci hlasovať. Rovnako írsky premiér Leo Varadkar uistil, že texty sú právne záväzné, hoci nie sú súčasťou dohody.

Niektorí členovia Dolnej snemovne chcú kľúčové hlasovanie odložiť na stredu, aby mali dostatok času na posúdenie noviniek.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices